"Vauva syö liian tiheästi, maito ei riitä."

Miten niin? Eikö tiheällä syömisellä nimenomaan saa hyvin ravintoa verrattuna siihen, että söisi harvemmin? Maidon riittämisen näkee luotettavimmin vauvan grammamääräisestä kasvusta. Kun kasvua tulee vähintään 500 g/kk (alle puolivuotiaalla vauvalla), voit olla varma siitä, että maito riittää huolimatta vauvan yksilöllisestä aikataulusta.

"Vauva kasvaa hitaasti, älä imetä vaan anna sosetta."

Miksi? Miten pienet määrät aikuisten laihdutusruokaa voisivat saada vauvan kasvamaan paremmin kuin runsaampi määrä äidinmaitoa? Äidinmaidossa on keskimäärin 70 kaloria per desi. Soseita saa syödä aika monta lusikallista päästäkseen samaan kalorimäärään. Jos vauva kasvaa hintsusti, nimenomaan imetystä kannattaa lisätä.

"Vauva kasvaa liian nopeasti, älä imetä vaan anna sosetta."

Ja perustelu on...? Imetetty vauva ei voi kasvaa liikaa. Ja millähän vauva on vauhdikkaasti kasvanut? Miksi optimaalista ravintoa pitäisi alkaa korvata vähäenergisemmällä ruualla, ja sen jälkeen olla huolissaan siitä, että vauva ei kasvakaan enää yhtä hyvin? Kun vauva lähtee liikkeelle, kasvukin tasaantuu. Harva imetetty vauva oikeasti kasvaa kilon kuukausitahtia koko ensimmäistä vuottaan.

"Maito ei riitä, kun vauva käy rinnalla öisin."

Jaa. Yhtään ei vaikuta ilmeisesti vauvan yksilöllinen kehitys mm. pidemmän yöpaaston kestämisessä. Eikä sekään merkitse mitään, että vauva kasvaa paljon vauhdikkaammin ensimmäisen elinvuotensa ajan kuin ihminen koskaan sen jälkeen. Miten niin vauva ei öisinkin tarvitsisi energiaa maidon muodossa?

"Rintojen pitää antaa täyttyä, että vauva saa riittävästi maitoa."

Höpö höpö! Mitä täydemmät rinnat, sitä vähemmän ne maitoa tekevät. Miksi tekisivät enemmän, kun varastot ovat jo pinkeyteen asti täynnä? Jos haluat vähentää maidon määrää, silloin voit odottaa, että rinnat täyttyvät (ja pysyvät täytenä). 

"Vauva imee liian lyhyen aikaa, maito ei varmastikaan riitä."

Rinnallaoloajalla ei oikeasti ole mitään merkitystä. Vauva voi olla rinnalla pari minuuttia tai parikymmentä minuuttia. Se, mikä merkitsee, on tehokkaaseen imemiseen käytetty aika. Mitä suurempi osa rinnallaoloajasta on tehokasta imemistä - vaikka se 5 minuuttia kerrallaan - sitä enemmän maitoa siirtyy vauvan masuun. Jos imu on tehotonta, vauvaan siirtyvän maidon määrä voi olla olematon, vaikka vauva olisi rinnalla tuntejakin kerrallaan.

"Äidinmaito laimenee, ala jo syöttää muuta ruokaa."

No tämä ei missään mielessä pidä paikkaansa! Vihaksi pistää, kun tällaisia "neuvoja" jaellaan.
Äidinmaito on äidinmaitoa riippumatta siitä, kuinka vanha rinnalla käyvä lapsi on. Siinä on samat ravintoaineet kuin imetyksen alussakin. Mikään ei äidinmaidosta häviä imetyksen kestäessä! Kasvaessaan lapsi alkaa tarvita täydennystä äidinmaidon lisäksi muusta ruuasta, mutta ei siksi, että äidinmaito laimenisi, vaan siksi, että lapsi kasvaa. 

*

Kanssaihmiset aivopierujen sanojina jotenkin voi ymmärtää, mutta jos nämä tulevat terveydenhuollon ammattilaisen suusta, on varmaa, että kyseinen henkilö ei ole päivittänyt imetystietouttaan sitten 60-luvun.