Imetyksen tuki ry sai vuodelle 2007 rahoitusta Terveydenedistämisen keskukselta (STM:n alainen) imetysvalmennuspaketin valmistamiseksi. Projektille on nyt avattu myös blogi, johon voi osallistua kommentoimalla.

Mitä itse olisin halunnut perhevalmennuksessa kuulla? Paljon toki terveydenhoitaja kertoi synnytyksestä, kivunlievityksistä, synnytyksen alkamisen merkeistä, synnytyksen kulusta. Huomattavasti vähemmälle jäi tapahtuman toinen päähenkilö, vauva. Varsinkin, kun sillä kerralla, kun oli tarkoitus jutella vauvan hoidosta, perhe, jota oli pyydetty kertomaan ensimmäisistä viikoistaan vauvallisena, oli perunut tulonsa. Niinpä vauvan hoidosta näytettiin vain välineet: tällainen on (kerta)vaippa, tuollainen on tuttipullo, tässä asennossa vauvaa voi kantaa. Imetyksestä kerrottiin ehkä vähiten. Pöydällä oli Ainun "vetopasuuna"-rintapumppu sekä maidonkerääjät. Niiden joukossa oli myös tuttipullo, tutti, kertakäyttöpullopusseja ja rintakumi. Terveydenhoitaja kertoi, että jos imetys ei lähde sujumaan, voi avuksi ottaa rintakumit. Ja jos pitää korviketta antaa, niin näitä tuttipulloja on paljon erilaisia. Ja että hän aikoinaan imetti sitä varten ostetussa imetystuolissa, jossa sai hyvän asennon myös öisin. Minä lievästi kauhuissani jo mietin, pitääkö imetystä varten ostaa uusi nojatuolikin...

Minusta olisi ollut mukava kuulla maidon riittämisen merkit. Erittäin hyödylliseksi olisin kokenut myös vauvan ensiviikkojen käyttäytymisen valaisemista, vauvan kellon tyylisesti. Ja jotenkin itseluottamukseni imettäjänä olisi entisestään vahvistunut, jos imetykseen liittyvistä myyteistä ja harhaluuloista olisi myös keskusteltu - ja vääriä "faktoja" kumottu. Varmaan olisin myös kiinnostuneena kuunnellut, mitä kaikkea hyötyä imetyksestä on sekä äidille, vauvalle että koko maapallolle.

Toisaalta, kun tutkimuksen mukaan 28. raskausviikon jälkeen on melko hyödytöntä äidille kertoa mistään muusta kuin synnytyksestä, voi olla, että kaikki yllämainittu olisi mennyt hukkaan. Perhevalmennuksethan yleensä ovat vasta myöhemmin.

Toivotaan kuitenkin, että Imetyksen tuen työntekijät ja aktiivit saavat aikaiseksi hyvän ja tilanteeseen sopivan valmennuspaketin. Sellainen taitaa tulla tositarpeeseen hyvin monessa neuvolassa täällä Suomessa.