Jo raskauden aikana rinnat alkavat valmistautua tehtäväänsä jälkeläisen ruokkimisessa. Varsinaisesti maito kuitenkin nousee rintoihin, eli maidon muodostuminen lähtee käyntiin, kun istukka poistuu kohdusta vauvan syntymän jälkeen. Istukan poistuttua äidin veressä olevan prolaktiinihormonin määrät kohoavat nopeasti, ja saavat rinnat todenteolla käynnistymään. Maidon nousua voi tehostaa runsaalla ihokontaktilla vauvan kanssa sekä tiheillä imetyksillä. Jos vauva ei syytä tai toisesta pääse äidin iholle tai rinnalle imemään, on hyvä aloittaa rintojen stimulointi ja tyhjentäminen käsin tai pumppaamalla mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen, ja tehdä sitä mahdollisimman monta kertaa vuorokaudessa, kunnes vauvan saa ihokontaktiin ja rinnalle imemään.

Maidon muodostuminen siis käynnistyy, kun istukka poistuu kohdusta. Usein sanotaan, että sektion jälkeen maito nousee hitaammin. Kokemus harvoin valehtelee, mutta hitaus ei johdu synnytystavasta itsestään, vaan siitä, että sektio tarkoittaa aina suurempaa peukalointia. Mitä enemmän synnytykseen puututaan, sitä enemmän se voi vaikuttaa imetyksen käynnistymiseen. Lääkkeet, tippa, toimenpiteet. Kaikilla saattaa olla suurempi tai pienempi vaikutus siihen, miten aktiivisesti vauva tulee synnyttyään rinnalle ja millaisella vauhdilla maidon muodostuminen lähtee käyntiin. Mitenkään automaattista ei kuitenkaan ole se, että sektio tarkoittaisi kaikilla hidasta maidonnousua. Sektionkin jälkeen mitä enemmän vauvaa saa pidettyä ihokontaktissa (oikeasti vaikka kaikki se aika, kun äiti ei ole vessassa tai suihkussa) ja mitä tiheämmin imetettyä, sitä nopeammin rinnat käynnistävät toimintansa. 

Paljon kuulee vanhan kansan vinkkejä maidonnostatuskeinoista. Suositellaan imetysteetä, kotikaljaa, suklaata, kaurapuuroa, vettä litroittain... Jos nämä keinot lisäävät äidin imetysluottamusta, mikään ei estä niitä käyttämästä. Ne eivät kuitenkaan yksinään toimi, vaan aina tarvitaan rintojen tiheää tyhjentämistä. Millään ulkoisella keinolla ei ole pidempiaikaista hyötyä, jos rintojen tyhjentämistahti on harva, tai jäädään odottamaan rintojen "täyttymistä". Mikään ulkoinen keino ei myöskään lisää maidon määrää tai nopeuta maidon nousemista raskauden aikana tai loppuvaiheessa ennen kuin istukka on kohdusta poistunut.

On hyvä muistaa, että maidonnousu tapahtuu keskimäärin 2-5 vuorokauden kuluessa synnytyksestä. Maidon ei tarvitse nousta salamana synnytyksen jälkeen. Vauva on suunniteltu pärjäämään niillä ensitipoilla, joita rinnat erittävät alussa. Mitä enemmän vauva niitä tippoja saa (eli mitä tiheämmin hän on rinnalla imemässä), sitä parempi. Ja mitä tiheämmin vauva on rinnalla, sitä nopeammin maitoa alkaa tulla. Naisen keho on viisas ja vauva on viisas. Annetaan tilaisuus yhteistyöhön.