Pienen vauvan imetys eroaa jonkin verran isomman vauvan imetyksestä. Taidot kertyvät ajan kanssa niin äidillä kuin vauvallakin, mutta alussa homma on opettelua molemmilla. 

Vauvan synnyttyä on hyvä ottaa vauva rinnalle mahdollisimman pian, viimeistään kuitenkin kuuden tunnin kuluessa synnytyksestä. Vauvan voi hyvin pestä ja punnita vasta ensi-imetyksen jälkeen, eikä kapaloinnillakaan ole kiire, kun vauva saa olla äidin iholla yhteisen peiton alla. Mitä enemmän vauva on ihokontaktissa, sitä helpompi hänen on aloittaa imemisen opettelu ja rintaan tutustuminen. Jos varhainen ihokontakti ei ole mahdollista, niin siihen kannattaa panostaa heti, kun siihen on mahdollisuus.

Kun vauva pääsee rinnalle mahdollisimman pian syntymänsä jälkeen, rinnat ovat vielä mukavan pehmeät, ja vauvan on helppo opetella oikeaa imuotetta. Vastasyntyneen mahalaukku vetää ensimmäisenä päivänä 5-7 ml ja toisena päivänä 22-27 ml maitoa kerrallaan, joten rintojen erittämä kolostrum eli ensimaito riittää vauvalle hyvin. Vasta viikon ikäisenä vatsaan mahtuu puolisen desiä maitoa kerrallaan, ei vielä ensipäivinä. Mitä tiheämmin vauva imee rinnalla kahden ensimmäisen päivän aikana, sitä enemmän maitoa muodostuu kolmantena-viidentenä päivänä. Tästä syystä vauvoihin on ohjelmoitu alkupäivien tiheä imu: he itse huolehtivat siitä, että rinnat alkavat toimia vauvan tarvitsemalla tavalla.

Kun maito sitten nousee, se voi tapahtua hyvinkin äkkiä ja kipeästi. Jos vauva on alussa saanut opetella pehmeän rinnan imemistä rauhassa, hän saattaa pärjätä ihan hyvin täydenpinkeänkin rinnan kanssa. Mutta jos ote jää pinnalliseksi, rintaa kannattaa vähän pehmentää ennen kuin vauvan ottaa rinnalle. Onhan se vaikea täydestä ilmapallostakin ottaa pinsettiote verrattuna vähän lötkömpään ilmapalloon. Hyvä ja nopea pehmennystapa on ns. RPS-tekniikka, eli reverse pressure softening. Siinä sormenpäillä painetaan napakasti ja hetken nännin tyvestä kohti rintakehää. Tämä työntää maitoa ja turvotusta sisemmälle rintaan, ja antaa rinnan ihon venyä vauvan suussa paremman otteen mahdollistamiseksi. Mieluummin RPS kuin rintakumi.

Imetyksessä tärkeää ei ole se, kuinka pitkään vauva on rinnalla kerrallaan. Vauvalle rinnallaolo, eli äidin ihollaolo on tärkeää eloonjäämisenkin kannalta, mutta imetyksen kannalta merkityksellistä on vain se, miten suuri osa ajasta käytetään tehokkaaseen imemiseen. Tehokkaan imemisen tunnistaa siitä, että vauvan leuka liikkuu ylös-alas, ja alhaalla ollessaan pitää pienen tauon (jolloin suu täyttyy maidosta). Kun tehokas imeminen heikkenee, vauvan voi irroittaa rinnalta ja tarjota toista rintaa. Niin monta kertaa kuin vauva vain huolii. Tässä vaiheessa ei kelloa kannata katsoa. 

Vastasyntyneen vauvan kanssa imetyskertoja pitäisi tulla vähintään 10-12 vuorokaudessa. Mitään ylärajaa ei ole. Kelloa voi käyttää apuna siinä, ettei imetysväli pääse venymään kovin pitkäksi. Säännöllisesti jakautuessaan 12 imetyskertaa tapahtuisivat kahden tunnin välein. Usein vauva viihtyy rinnalla tiheämmin johonkin aikaan vuorokaudesta, ja vastaavasti pitää pidemmän tauon johonkin toiseen aikaan vuorokaudesta. Mitä nuorempi vauva, sitä tärkeämpää on, että äiti pitää huolen siitä, että imetysväli ei veny yli neljän tunnin. Tähän tarvitaan kelloa :)

Vauva saa riittävästi maitoa, kun

  • pissavaippoja kastuu ikäpäivien mukainen määrä, ja viikon iästä eteenpäin vähintään 6 vaippaa
  • kakkaa tulee vähintään kerran päivässä ensimmäisen viikon ajan, ja se muuttuu tummasta lapsenpihkasta kellertäväksi maitokakaksi
  • vauva kasvaa. Syntymäpaino tulisi saavuttaa 12-14 vuorokauden iässä. Kaikilla vauvoilla paino syntymän jälkeen jonkin verran laskee. Jos lasku on enemmän kuin 10 %, voi lisäruokinta olla tarpeen imetyksen tehostamisen lisäksi
  • vauva käy rinnalla riittävän usein ja imee tehokkaasti. Riittävän usein tarkoittaa vähintään 10-12 imetyskertaa vuorokaudessa, ja tehokas imeminen tarkoittaa sitä, että vauvan leuka liikkuu ylös-alas vauvan imiessä.