Kun vauva lähestyy puolen vuoden ikää, osaa istua (tuettuna) ja käden ja silmän koordinaatio toimii niin, että kädessä olevalla esineellä tai ruokapalalla ei huidota pitkin poikin, vaan se menee suoraan suuhun, on vauva valmis aloittamaan muun ruuan maistelun. Englanniksi puhutaan vauvantahtisesta vieroittumisesta (baby led weaning), sillä muun ruuan aloittaminen tähtää jossain vaiheessa lapsen vieroittumiseen rinnalta. Suomenkielessä on termi sormiruokailu, joka ehkä kertoo enemmän siitä, mitä itse asiassa vauva tekee. 

Sormiruokailu on sitä, että vauva itse poimii syötäviä ruokia sormiinsa, vie ne suuhunsa ja mutustelee niitä. Jotta mutustelu olisi edes mahdollista, vauvan pitää pystyä olemaan pystyasennossa. Kieli pääsee silloin pyörittämään ruokaa suussa hallitusti. Jos vauvaa ruokitaan puoli-istuvassa asennossa, ruuan pitää olla liukasta ja sileää, jotta se valuu nätisti kurkusta alas. Sormiruokailussa tämä ei onnistu. Kun vauvalle tarjotaan sormiruokaa, vauva itse on aktiivinen tekijä. Ei se, jota syötetään, vaan se, joka syö itse. 

Ruuaksi voi tarjota lähes mitä tahansa, mitä perhe muutenkin syö. Hedelmistä, vihanneksista ja kypsennetystä lihasta voi tehdä suikaleita, joista vauva saa hyvän nyrkkiotteen ja joista jää nyrkin ulkopuolelle sopivan verran suuhun vietävää. Viljat voi tehdä paksuksi puuroksi ja pyöritellä palleroiksi tai tangoiksi, joista vauva saa hyvän otteen, ennen kuin pinsettiote (n. 7-8 kk iässä) on kunnolla hallussa. 

Vauvalle voi tarjota lähestulkoon samaa ruokaa, mitä muukin perhe syö sillä erotuksella, että ruoka on suolatonta sekä lehmänmaidotonta. Vauva syö sen verran, kuin katsoo sopivaksi. Ruokaan tutustuminen on usein kokonaisvaltaista: ruokaa haistellaan, maistellaan, liiskataan pöytään ja tukkaan ja heitellään lattialle. Hiljalleen yhä enemmän alkaa mennä suuhun ja suusta masuun. Jos vauva kolaa suuhun asti menneen ruuan kielellä takaisin leualle, imemisrelfeksi on vielä niin voimakas, että mutustelu ei vielä ole ajankohtaista. Valmiudet muun ruuan syömiselle kehittyvät yksilöllisesti. Vaistot kyllä ohjaavat vauvaa muuta ruokaa syömään, kun sille on sopiva aika. Katso siis vauvaa, älä kalenteria.