Tammikuun puolivälissä julkaistut uudet lapsiperheen ravitsemussuositukset ovat (odotetusti) herättäneet paljon puhetta. Ensinnäkin siksi, että niistä on media järjestään uutisoinut väärin ja toisekseen siksi, että suositukset ovat  ensilukemalta todellakin hieman epäselvät. Ja kun media niitä vielä vääntelee klikkauksia metsästäviin otsikoihin sopivaksi, ei ihme, että sitä ollaan enemmän tai vähemmän hämmentyneitä.

Suosituksissa siis yksiselitteisesti sanotaan, että äidinmaito riittää ainoaksi ravinnoksi terveenä ja täysiaikaisena syntyneelle vauvalle puolen vuoden ikään saakka. Tämä on valitettavasti sivuutettu lähes täysin, kun uusista suosituksista on uutisoitu. Sen sijaan on nostettu esiin se, että "jo" neljän kuukauden ikäiselle pitäisi alkaa antaa muuta ruokaa maisteluannoksina. Tässäkin on siis menty metsään ja kovaa. Suosituksessahan oikeasti sanotaan, että aikaisintaan 4 kk iässä, viimeistään 6 kk iässä JA vauvan valmiuksien mukaan. Jos ei valmiuksia ole, ei kannata tarjota muuta ruokaa, vaikka kalenterin mukaan niin voisi tehdä. Suomenkielen pienet sanat ovat oikeasti merkityksekkäitä :) Onko se "jo" vai "vasta" vai "aikaisintaan" tai puhutaanko, että "pitää" tai "voi"...

Mutta siitä maistelusta:
Ajatellaan, että on vauva, joka täyttää juuri neljä kuukautta. Ehkä neuvolassa sanotaan, että nyt _pitää alkaa antaa muutakin ruokaa, ettei vain vauvalle tule ruoka-aineallergioita. Terveydenhoitaja on koulutuksessa kuullut, että suomalaisilla lapsilla ovat ruoka-aineallergiat hälyttävästi lisääntyneet viimeisten vuosien aikana. Samassa yhteydessä on ehkä myös muistettu kertoa, että tutkimusten mukaan alle 3 kk iässä tai vasta yli 9 kk iässä aloitetun muun ruuan maistelun on todettu liittyvän allergiariskin nousuun. Tästä hän vetää sellaisen johtopäätöksen, että kun suosituksessakin sanotaan, että nelikuiselle voi alkaa maistattaa muuta ruokaa, niin jokaisen vauvan on aloitettava muuhun ruokaan tutustuminen heti, kun syntymästä on neljä kuukautta takana. Tästähän siis EI ole kyse. Jos tällä meidän ajatusleikin vauvalla ei ole vielä mitään muun ruuan syömisen valmiuksia, eli hän ei osaa istua (tuettuna) pystyasennossa, ei tavoittele ruokia lautaselta, ei vie tavaroita suuhunsa eli käden ja silmän koordinaatio ei ole vielä kunnolla kehittynyt, ei ole mitään tarvetta alkaa tarjota muuta ruokaa vain siksi, että kalenteri niin sanoisi. Nykyisissä suosituksissa korostetaan vauvan valmiuksien mukaan etenemistä. 

Jos taas tämä meidän ajatusleikin vauvamme olisikin jo niin jäntevä, että hän itse pönkää sylissä istumaan eli tuettunakin istuu ilman lysähtämistä, kurottelee kohti vanhemman lautasta ja osaa viedä helistimen kädellään suuhunsa mutusteltavaksi sen sijaan että heiluttelee sitä epämääräisesti sinne tänne ja ehkä muksauttaakin sillä itseään päähän, on ihan ok seurata vauvan valmiuksia ja alkaa antaa hänelle maisteltavaksi muuta ruokaa. Ja jos nämä valmiudet eivät vielä toteudu neljän kuukauden iässä, ne todennäköisesti ovat näkyvissä viimeistään 6-7 kuukauden iässä :) Suosituksissakin on aikahaarukka. Puhutaan 4-6 kk iästä. Siihen mahtuu aika monta viikkoa väliin :) 

Mitä se maistelu sitten on?
Se on sitä, että ensinnäkin vauvaa imetetään ihan normaalisti vauvan viestejä seuraten vuorokauden ympäri. Maistelun ei ole tarkoitus korvata äidinmaitoa millään tavalla. Imetyksen lisäksi voidaan ottaa vauva mukaan ainakin joillekin perheen aterioille, ja tarjota hänelle ikätason mukaista muuta ruokaa (ilman suolaa ja lehmänmaitoa) käden ulottuville. Yksi mutusteltavaksi tarkoitettu ruuanpalanen on oikein hyvä ja riittävä maisteluannos. Jos ehdottomasti halutaan tarjota vauvalle ruokaa lusikalla, riittää, että lusikan kärjellä on vähän ruokaa. Se on yksi maisteluateria :)

  • Vauvan EI tarvitse osata syödä desikaupalla soseita puolen vuoden iässä.
  • Vauvan EI tarvitse aloittaa maistelua heti 4 kk iässä vain siksi, että varmasti osaisi jo puolen vuoden iässä syödä isoja annoksia.
  • Vauvan EI tarvitse maistella muuta ruokaa joka päivä, jos se ei sovi perheen aikatauluhin tai jos vauvaa ei muu ruoka vielä kuitenkaan nappaa. Vauva kyllä oppii syömään muutakin kuin nestemmäistä ravintoa, kun hetki on oikea. Oppiihan hän kävelemäänkin, kun hetki on oikea :) 


Edelleen on ihan sallittua ja suositeltavaakin täysimettää vauvaa ensimmäiset puoli vuotta!! Ja jos vanhemmat kokevat, että vauva on valmis maistelemaan muuta ruokaa, niin vasta 4 kk iästä eteenpäin. Ja mielellään silloinkin maistelu aloitetaan siksi, kun vauva on siihen valmis, ei siksi koska aikuisista on niin kiva nähdä, miltä vauvan naama näyttää, kun suuhun laittaa jotain kirpeää tai siksi, että sillä juhlistetaan nelikuukautispäivää.

Ja jos äidin toiveena on puolen vuoden täysimetys, kannattaa hyvissä ajoin ymmärtää, että kaikki muu vauvalle annettu ruoka tai juoma katkaisee täysimetyksen. 

Tässä vielä sama THL:n tiedotteena.