Hieman hämmentyneenä välillä luen muutaman keskustelupalstan imetysviestejä. Apua kovasti kysellään ja pyydetään vauvan ilmavaivoihin, tiheisiin imetyksiin ja öihin. Vertaistukea siis kaivataan. Ei siinä mitään, erinomaisen hyvä asia se on.

Surulliseksi minut tekee se, että kun vastauksena on jotain sellaista, missä ei kehoteta unikouluttamaan, antamaan sitä tai tätä troppia tai korviketta tai pumppaamalla varmistamaan, miten paljon sitä maitoa nyt edes tuleekaan, vastaus on kysyjän mielestä väärä. Jos (huolestuneelle) äidille kirjoittaa, että ilmavaivaista vauvaa tai tiheästi rinnalla käyvää vauvaa voi kokeilla imettää usein (ts. vauvantahtisesti) ja useammankin kerran samasta rinnasta, tai että imetysvälin pidentäminen ei oikeasti saa maitoa muodostumaan enemmän, tai että jonkinasteinen yöheräily kuuluu vauvaelämään johtuen sekä uuden oppimisesta että vauvojen unisykleistä, on kuin puhuisi kuuroille korville. Sen sijaan, että äiti ottaisi vauvan kantoliinaan ja rentoutuisi imettämään vauvantahtisesti, hän ilmeisesti haluaa vain vinkkejä niistä hilavitkuttimista ja lääkeaineista, jotka ovat saaneet vauvan muuttumaan oppikirjavauvaksi. Tuoksi legendaksi, joka nukkuu kolmen tunnin päikkäreitä, viihtyy itsekseen lattialla ja käy neljän tunnin välein pikaisesti imaisemassa masunsa täyteen. Puhumattakaan niistä täysistä 12 tunnin öistä kolmikuisesta eteenpäin.

Väärä vastaus on myös se, jos yrittää tsempata äitiä jatkamaan täysimetystä puolivuotiaaksi asti. Ennen kuin joku toinen kirjoittaja kertoo heillä kiinteiden aloittamisen 2,5-kuiselle auttaneen vaivaan x, tai että viisikuisen eroahdistusöihin auttaa aimo annos puuroa illalla, mikään muu vastaus ei kelpaa.

Mietin vain, mihin kummaan on hävinnyt päivä kerrallaan eläminen ja siitä nauttiminen. Eikö vauva saisi olla vauva, kun se aika on muutenkin niin kovin lyhyt? Miksi imetyksestä on tehty mieletön suoritus, johon vain superäidit kykenevät muiden joutuessa tyytymään "maidon loppumiseen", vauvan vieroittumiseen viisikuisena tai imetyksen sitovuuteen ja raskauteen?