Tiedättehän tilanteen: oma vauva käy rinnalla tiheästi, imetyksiin tulee tuskin parin tunnin väliä. Moni jo epäilee, että maito ei taida riittää, kun vauvalle niin nopeasti tulee nälkä. Vielä kun kaverin/naapurin/siskon/serkun suunnilleen samanikäinen vauva pystyy jo hyvin olla syömättä useamman tunnin, niin ei ihme, että luotto omien rintojen maidonmuodostumiskykyihin alkaa olla koetuksella. Huoli pois! Vauva saa riittävästi maitoa, kun hän kasvaa vähintään 500 g/kk (toki mielellään keskimäärin vähintään 140-170 g/vko). Tärkein mittari maidon riittämisessä on vauvan kasvu. Ei se, kuinka pitkään vauva on rinnalla, kuinka monta rintaa hän haluaa yhdellä imetyskerralla imeä tai kuinka tiheästi hän haluaa käydä rinnalla, puhumattakaan siitä, miltä rinnat tuntuvat tai miten paljon maitoa saa pumpulla ulos. 

Mistä syystä sitten kaikilla vauvoilla ei ole nättejä 3-4 tunnin imetysvälejä, kuten vauvanhoito-oppaissa ja oppikirjoissa usein mainostetaan ja monet terveydenhuollon ammattilaisetkin tuntuvat opastavan puhumattakaan muista ihmisistä, jotka kokevat tarvetta kommentoida muiden imetystä? Tämä johtuu karkeasti ottaen kahdesta eri asiasta: vauvan luontaisesta temperamentista ja äidin rintojen varastointikapasiteetista. Kumpaankaan ei voi äiti (tai lääkäri tai naapuri) vaikuttaa.

Mietitäänpä ensin tuota vauvan luontaista temperamenttia.
On vauvoja, jotka elävät syödäkseen. Käytännössä siis rakastavat olla rinnalla, ja jos se heille sallittaisiin, olisivat lempipaikallaan 24/7. Usein käytös muistuttaa myös muinaisten roomalaisten bakkanaaleja: syödään ähkyksi asti, oksennetaan välillä että jaksetaan syödä vielä lisää. Tuntuu, että vauvalle ei mikään riitä. Näiden vauvojen kohdalla on hyvä muistaa, että rinta on vauvalle muutakin kuin ruokaa. Läheisyyttä tulee näppärästi tankattua samalla. Ja jos äidistä tuntuu, että välillä olisi kiva, että paita olisi ihan kunnolla päällä, voi kokeilla, tyytyisikö vauva tankkaamaan läheisyyttä vaikka kantoliinassa tai ergonomisessa kantorepussa. Varmasti siinä vaiheessa, kun vauva oppii itse liikkumaan, myös rinnalla asuminen alkaa helpottaa. Vaikea harjoitella konttaamista niin, että rinta on ihan koko ajan suussa ;) Tärkeintä on, että vauva kasvaa!  Palataan tähän kasvuun vähän myöhemmin.

Toinen ääripää ovat ne vauvat, jotka syövät elääkseen. Joskus heitä saa ihan houkutella rinnalle, että varmasti saisivat riittävästi maitoa. Usein nämä vauvat ovat pikasyöjiä: ollaan rinnalla hetken, ja vain sen verran, että pahin nälkä lähtee. Ei puhettakaan, että vauva haluaisi syödä molemmat rinnat tai imeä paria minuuttia pidempään. Ei tässäkään ole mitään ongelmaa, jos vauva kasvaa. 

Sitten ne äidin rinnat.
Rintojen varastointikapasiteetti vaihtelee eri naisten kesken. Kun kapasiteetti on suuri, rinnoista tulee kerralla paljon maitoa, ja niitä ei tarvitse tyhjentää kovin usein. Tällaisilla äideillä imetys 3-4 tunnin välein on ihan iisi juttu.
Kun varastointikapasiteetti on pieni, rinnoista ei kerralla tule kuin melko pieni määrä maitoa, ja niitä siksi pitää tyhjentää selvästi tiheämmin, 1-2 tunnin välein, jotta maitomäärä ei lähde laskuun. Kyse ei ole siitä, etteikö tällaisen äidin rinnoista maitoa tulisi saman verran kuin suurikapasiteettisen äidin rinnoista. Ämpärinkin saa täyteen, lappoi sitten tuopilla tai snapsilasilla. Jälkimmäisen kanssa on vain lapattava useamman kerran :) 

Yhdistetäänpä vauvat ja äidit.
Kun on vauva, joka viihtyy pitkään rinnalla ja haluaa syödä masunsa piripintaan, ja on äiti, jolla on suuri varastointikapasiteetti, homma toimii. Rinta tyhjenee kerralla isosti, ja vauvan masu täyttyy äärimmilleen. Vauva saattaa syödä nautiskellen puolisen tuntia, ja on sen jälkeen pidempään "tyytyväinen" ja "kylläinen", eli ei tule rinnalle kovin tiheästi, vaan ehkä juuri sen oppaiden mainostaman 3-4 tunnin välein. 
Kun on vauva, joka viihtyy pitkään rinnalla ja haluaa syödä masunsa piripintaan, ja on äiti, jolla on pieni varastointikapasiteetti, ei yksi rinta riitäkään. Äidin pitää vaihtaa saman imetyksen aikana imetysrintaa useamman kerran, ja jotta rinnat pitäisivät sopivaa maitomäärää yllä, vauvaa pitää imettää tiheämmin, ehkä 1-2 tunnin välein. Ulkopuoliset saattavat kommentoida, että äidin maito ei riitä, kun vauva haluaa syödä "liian" usein. Päinvastoin! Tiheillä rinnallakäynneillä vauva pitää huolen siitä, että hän saa juuri sen verran maitoa kuin tarvitseekin.
Mitäs sitten, kun on vauva, joka käy pikaisesti rinnalla ja syö vain sen verran, että pahin nälkä lähtee, ja äiti, jolla on suuri varastointikapasiteetti? Vaihtoehtoja on pari: äidin rinnat eivät millään imetyksellä tyhjene kunnolla, joten rinnat alkavat saada viestiä, että maitoa ei tarvitakaan näin paljoa, ja vähentävät muodostuvan maidon määrää. Pahimmillaan niin paljon, että vauva ei enää kasvakaan hyvin, vaan alkaa tarvita lisäruokaa. Alussa maitomäärä on varmasti ollut hyvä ja vauva kasvanut hienosti. Kun kasvu hidastuu selvästi, herää huoli maidon riittävyydestä. Sen sijaan, että rintojen tyhjentämistä tehostettaisiin, vauvalle aletaankin antaa korviketta, ja rintojen kysyntä entisestään vähenee. Näin todellakin saadaan maito "loppumaan." Aina sen ei tietenkään tarvitse mennä näin, vaan vauva käy rinnalla ja saa tyhjennettyä rintaa niin, että maidontuotanto jatkuu normaalina.
Entä, jos vain pahimman nälkänsä syövä vauva on äidillä, jonka rinnoilla on pieni varastointikapasiteetti? No ei mitään. Vauva käy tiheästi rinnalla ja syö hetken, mutta äidin rinnat tyhjenevät kunnolla. Rinnat saavat joka kerta viestiä siitä, että maitoa menee. Tiheillä imetyksillä maidon määrä pysyy kysynnän tasolla, ja vauva kasvaa hyvin.

Näiden esimerkkien lisäksi on toki paljon välimuotoja. Se, miten tiheästi vauva käy rinnalla, miten monta rintaa hän haluaa yhdellä imetyskerralla imeä tai kuinka pitkään hän kerrallaan imee (mielellään tehokasta imua, eli nielemistäkin tapahtuu), ei kerro mitään siitä, miten paljon äidin rinnat maitoa tekevät tai riittääkö maito vauvalle. Vauvaa ei tarvitse kouluttaa käymään rinnalla harvemmin. Yleensä vauva kyllä tietää, mitä hän tarvitsee. Tärkeintä on, että vauva kasvaa, eli painoa tulee vähintään 500 g/kk, mielellään keskimäärin vähintään 140-170 g/vko ensimmäisen puolen vuoden ajan. Jos kasvu on niukkaa, imetystä voi tehostaa. Jos kasvu on runsasta ja vauvalla on vaikeuksia tulla toimeen runsaan maitomäärän kanssa, maitomäärää voi maltistaa ns. suihkutissihoidolla. Kumpaakin voi tehdä saman imetystaipaleen aikana tilanteen ja tarpeen mukaan.