1. Ei vauvaa saa imettää tiheästi, kun silloin masu ei saa levättyä. Rintojenkin pitää antaa täyttyä.

2. Vauva pitää sinua vain tuttinaan.

3. Ei sillä vielä voi olla nälkä. Vastahan se söi.

4. Äidinmaito muuttuu sokerilitkuksi puolen vuoden jälkeen eikä sillä ole enää ravitsemuksellista merkitystä.

5. Kyllä vauvan pitää jo nukkua pidempään öisin. Älä anna sen pompottaa sinua.

6. Maitosi ei selvästikään riitä, kun vauva haluaa imeä noin tiheästi.

7. Jos et opeta vauvaa viihtymään yksin, se haluaa aina olla sylissä.

8. Viimeistään puolivuotiaana pitää vauvan jo osata syödä kunnon ruokaa isoja annoksia. Aloita siis harjoittelu heti, kun vauva tulee neljän kuukauden ikään tai jo aikaisemmin.

9. Kun pumppaat rinnat, näet, miten paljon maitoa vauva rinnoista saa.

10. Imetä ensin yhdestä rinnasta vartti, ja sen jälkeen toisesta rinnasta vartti. Jos vauva jää nälkäiseksi, anna sille pullosta niin paljon kuin vauva vain juo. 

11. Ei noilla rinnoilla voi imettää.

*

Kuinka monta virhettä löysit? Niinpä. Oikea vastaus on 11/11. Eikö olekin surullista, että kaikki nämä neuvot ovat edelleen niitä, joita moni äiti saa. Ja jokainen niistä on väärin. Päin mäntyä. Ihan pielessä. Ei totuuden hiventäkään.

Korjataanpa nuo väitteet ja ohjeet:

1. Äidinmaito on erittäin hyvin sulavaa, eikä rasita vauvan suolistoa. Rintojen täyttymisen odottaminen on voimakas viesti rinnoille siitä, että maitoa tulee liikaa, ja sen määrää voi vähentää. Jos tämä ei ole toiveesi, älä missään nimessä odota rintojen täyttymistä. Rinnat tekevät maitoa sitä enemmän ja nopeammin, mitä tiheämmin ne tyhjennetään. Kysynnän ja tarjonnan laki vaikuttaa.

2. Kumpi oli ensin, rinta vai tutti? On ihan ok, että vauva on tiheästi rinnalla. Syy löytyy mm. tuosta edellisestä kohdasta; vauvat ovat viisaita :) Toisekseen rinta on vauvalle paljon muutakin kuin ruokaa. Mietipä, miltä itsestä tuntuisi olla ihan uusi tässä maailmassa ja täysin muiden armoilla (ei kykyä liikkua itse paikasta toiseen tai edes kääntyä, ei pääse jääkaapille ruokaa hakemaan tai vessaan, kun tulee hätä) ja ainoa tuttu juttu on äidin ääni, tuoksu ja sydämenlyönnit. Missä itse mieluusti viettäisit aikaasi: yksin sängyssä tai sitterissä tai lattialla vai äidin sylissä ja rinnalla? Jos vauvan tiheä rinnallaoleminen alkaa ottaa hermoille, kokeile kantoliinaa tai ergonomista kantoreppua. Tai sitten vain hyvällä omallatunnolla nautit siitä, kun saat vain olla ja rentoutua vauva rinnalla.

3. Katso ensimmäinen ja toinen kohta ;) Kyllä se niin on, että mitä tiheämmin syö, sitä enemmän ravintoa saa. 

4. Höpö höpö! Äidinmaito ei todellakaan muutu sokerilitkuksi. Sen sijaan sen rasvapitoisuus kasvaa, mitä pidempään imettää. Äidinmaito on aina äidinmaitoa, se ei muutu vauvalle huonoksi ravinnoksi niin kauan kuin sitä tulee. Sillä on myös aina ravitsemuksellista merkitystä. Muutenhan olisi ihan ok, että vauva ei ollenkaan söisi maitoa. Missään elämänsä vaiheessa. Kaloreita äidinmaidossa on n. 70/100 g. Se on siis hyvä energianlähde vauvalle ja myös taaperollekin. Mitä vanhempi lapsi, sitä enemmän hän syö muutakin ravintoa, mutta edelleen noin desissä äidinmaitoa on tuo n. 70 kcal (puhumattakaan rasvoista, proteiinista, vitamiineista, kivennäis- ja hivenaineista, entsyymeistä ja vasta-aineista) lapsen iästä huolimatta.

5. Luepa jälleen tuo toinen kohta. Ei ensimmäisen kohdankaan kertaamisesta ole mitään haittaa. Niin, ja kolmaskin kohta pätee tähän vallan mainiosti. Ei pieni vauva ketään pompota. Vanhemman tehtävänä on huolehtia, että lapsi saa riittävästi ravitsevaa ruokaa ja hänestä huolehditaan hyvin. Jos itse et kykene nukkumaan ilman puolisosi läheisyyttä ja olet sentään aikuinen, miten voit vaatia sitä pieneltä avuttomalta vauvalta? Mitä uneen tulee, niin vauvan uni on katkonaista. Niin sen kuuluukin olla. Lisäksi suurimmalla osalla vauvoista pitkä yöpaasto ei onnistu alle vuoden iässä. Sellaista se on. Ei kyse ole pompottelusta vaan vauvan tarpeisiin vastaamisesta. Yritäpä itse nukkua nälkäisenä ja läheisyydenkaipuisena.

6. Kröhöm, mitä tässä onkaan kirjoitettu kysynnän ja tarjonnan laista? Mitä enemmän rintoja tyhjennetään, sitä enemmän ne maitoa tekevät. Mitä enemmän vauva käy rinnalla ja imee tehokkaasti, sitä enemmän hän maitoa saa. Mitä enemmän hän saa maitoa, sitä paremmin hän kasvaa. Mikä tässä nyt on ongelmana?

7. Jep jep. Ne teini-ikäiset ovatkin tosi rasittavia, kun pyrkivät syliin ihan jatkuvasti. Ja välitunneillakin niitä pitää käydä imettämässä. Huoh.

8. Väärin! Ensimmäisen vuoden toinen puolisko on muun ruuan syömisen opettelun aikaa. Kiinteitä suositellaan aloitettavaksi puolen vuoden iässä, mutta ei niiden menekin tarvitse vielä olla samaa kuin naapurin Sepolla Ruotsinlaivan buffet-pöydässä. Vauva oppii kyllä syömään omaan yksilölliseen tahtiinsa. Sama juttu ryömimisen, konttaamisen, kävelemään lähtemisen ja puhumisen kanssa. Vai onko niissäkin yhtä tiukat ikärajat? Jos vauva ei kävele vuoden ikäisenä kymmentä askelta yhteen menoon, peli on menetetty, niinkö? 

9. Pieleen meni, valitettavasti. Pumppaaminen ei kerro mitään siitä, miten paljon rinnat maitoa tekevät tai miten paljon vauva sitä maitoa rinnoista saa, vaan siitä, miten hyvin herut pumpulle. Jos herumista ei tapahdu, ei maitoakaan suuria määriä tule. 

10. No niin, olet ravintolassa. Tarjoilija tuo eteesi alkuruuan ja sanoo, että tämä pitäisi sitten olla syötynä vartissa. Eipä kuitenkaan. Se, miten pitkään vauva on rinnalla, ei kerro mitään siitä, miten paljon vauva saa maitoa tai miten paljon rinnat maitoa tekevät. Tärkeämpää on, miten suuren osan rinnallaoloajasta vauva nielee, eli imee tehokkaasti. Vain silloin maitoa menee vauvan masuun. On ammattitaidottomuutta antaa jokin tietty aikaraja, jonka aikana vauvan pitäisi olla syönyt rinta tyhjäksi. Mitä, jos vauva onkin nopeampi? Pitääkö vauva silloin pakottaa jatkamaan samalla rinnalla? Kun vauvan tehokas imeminen hiipuu, vauvan voi vaihtaa toiselle rinnalle imemään. Ja niin edelleen. Vaikka rintoja on kaksi, niistä voi imettää yhden imetyskerran aikana vaikka kymmenenkin kertaa. Jälleen voit silmäillä kohdat yksi ja kolme. Rinnat ovat siitä mahtava insinööritaidonnäyte, että ne oikeasti tekevät maitoa koko ajan. Kun toinen rinta lepää vauvan imiessä toista, sinne jo tihkuu uutta maitoa. Mikä parasta, maidon rasvapitoisuus kasvaa, mitä "tyhjempi" rinta on. Olisihan se ihan hölmöä jättää se kermaisin maito sinne rintaan ja tuupata vauvaan keinomaitoa.

11. Sepä kun ei juurikaan näy päällepäin, minkälaisilla rinnoilla ei voisi imettää. Jos nänni puuttuu, imetys voi olla melkoisen haastavaa. Muussa tapauksessa vauvaa voi hyvin imettää. Maidon määrä riippuu sitten etenkin rinnan tyhjennystiheydestä ja vauvan hyvästä imuotteesta, joka takaa maidon siirtymisen rinnasta vauvaan. Jos rinnoissa on jotain poikkeamia, imetys on edelleen mahdollista (etenkin jos nännit ovat tallessa). Voi olla, että vauva tarvitsee äidinmaidon rinnalle lisämaitoa, mutta eihän se imetystä estä.

Imetysluottamusta!!