Nostatin verenpainettani tässä jokunen päivä sitten lukemalla yhtä äitien nettipalstaa. Piti lähteä rauhoittumaan heti sen jälkeen, kun olin nimimerkin "terveydenhoitaja myös" postauksen lukenut. Siinä kun ihan pokkana väitettiin, että imetyksestä ei ole kuuden kuukauden jälkeen mitään ravitsemuksellista hyötyä vauvalle. Siis virsihän on vanha ja ikiaikainen ja etenkin terveydenhuollossa usein käytetty yhdestä sun toisesta syystä, mutta siitä huolimatta se saa minut näkemään punaista joka kerta, kun sen kuulen tai luen jostain.

Miten määritellään ravitsemuksellinen hyöty? Onko se sitä, että kun lapsi saa jo muutakin ravintoa, niin se muu ravinto kattaa äidinmaidon ravitsemuksellisen hyödyn? Vai onko se edelleen sitä, että luullaan äidinmaidon laimenevan tai muuttuvan käyttökelvottomaksi yli puolivuotiaalle vauvalle?

Äidinmaito on äidinmaitoa, oli sen juoja sitten minkäikäinen tahansa! Lehmänmaito ei ole ravitsemuksellisesti äidinmaitoa parempaa, eikä siis voida väittää, että puolivuotias vauva hyötyisi enemmän lehmänmaidosta kuin oman äitinsä maidosta. Lisäksi yleisesti suositellaan, että alle kaksivuotias juo maitoa. Jostain kumman syystä lehmänmaito mielletään yli puolivuotiaan ravinnoksi äidinmaidon sijaan, ja siinä mielestäni heitetään vauva pesuveden mukana, noin niin kuin vertauskuvallisesti sanottuna.

Sadasta grammasta äidinmaitoa saa kaloreita keskimäärin 70. Sadasta grammasta kasvissosetta saa kaloreita 50-70g. Yli puolivuotias imee monesti 1-2 desilitraa äidinmaitoa kerrallaan, joten kaloreiden saanti on 140 kalorin luokkaa. Yhdestä purkista sosetta kaloreita tulee edelleen tuo 50-70, enkä ole kovin montaa alle vuosikasta nähnyt, jotka söisivät kerrallaan pari purkillista sosetta. Vaikka söisivätkin "kuin hevoset", pääasiallinen kalorienlähde on kuitenkin se maito. Mitä sitä kieltämään. Vai ei ole äidinmaidosta mitään ravitsemuksellista hyötyä yli puolivuotiaalle, mitä? (Ja jos on kovasti eri mieltä, niin kuuntelen kyllä, mutta haluan mielipiteen tueksi mahdollisimman hyvät perustelut, mielellään tutkimuslähdeviitteineen, kiitos ;) )

Äidinmaitohan ei ole vain ravintoa, vaan se sisältää myös erilaisia entsyymejä, vasta-aineita ja paljon muuta vauvalle hyödyllistä. Usein toitotettu uskomus on, että vasta-aineet häviävät äidinmaidosta, kun vauva on esimerkiksi kuuden kuukauden ikäinen. Kerronpa yhden jutun: vasta-aineiden häviäminen ei ole mahdollista, sillä hyvin suuri osa niistä on proteiineja. Eikä äidinmaidon proteiinipitoisuus mihinkään häviä imetyksen kestäessä (vaikka viisi vuotta). Itse asiassa mitä vähemmän maitoa tulee, sitä enemmän siinä on noita vasta-aineita suhteessa kokonaismäärään.

Niin että jospa unohdettaisiin tuo urbaanilegenda äidinmaidon ravitsemuksellisen hyödyn häviämisestä silloin, kun vauva täyttää puoli vuotta, jooko.