Imetykseen liitetään usein paljon numeroita. Tässä ne tärkeimmät :)

1-2
Suomessa voimassaolevan imetyssuosituksen mukaan imetystä suositellaan jatkettavaksi muun ruuan ohella ainakin yksivuotiaaksi saakka. WHO:n suositus on kahteen ikävuoteen saakka tai sitäkin pidemmälle, jos äiti ja lapsi niin haluavat. 

2,5-7
Ihmisen jälkeläisen luontainen vieroittumisikä on 2,5 ja 7 ikävuoden välillä. Jos aihe kiinnostaa, siitä voi lukea lisää antropologi Katherine Dettwylerin tutkimuksista.

3
Sairaaloissa usein sanotaan, että vauvan tulisi käydä rinnalla vähintään kolmen tunnin välein. Tämä on turvaraja: vauva voi ja saakin ehdottomasti imeä rinnalla paljon tätäkin useammin, mutta yli kolmen tunnin imetystaukoja ei saisi olla, jos vauvan kasvusta ja voinnista (esim. verensokerit, keltaisuus) on huolta.

3 & 6
Keskimäärin noin 3 viikon ja 6 viikon iässä ja 3 kuukauden ja 6 kuukauden iässä vauvoilla on ns. tiheän imun kausi, jolloin vauva haluaa rinnalle normaalia tiheämmin eikä tyydy vain yhden rinnan jälkeen. Tämä on ihan normaalia, eikä vaadi äidiltä mitään sen kummempia toimenpiteitä kuin hermoja ja luottamusta jatkaa lapsentahtista imettämistä, vaikka vauvan aikataulut vähän muuttuvatkin.

4
Noin nelikuisella vauvalla aivojen kehitys ottaa ison harppauksen, ja tämä näkyy lähes poikkeuksetta vauvan unikäyttäytymisessä. Puhutaan yöhulinoista, kun vauva alkaakin haluta rintaa tiheästi öisin, vaikka vähän aikaa sitten saattoi nukkua pidempiä pätkiä ihan rauhassa. Vaihe on normaali ja kestää aikansa. 

5
Alle yksivuotiaan vauvan yhtenäisen yöunen kesto on noin viiden tunnin luokkaa. Sen ajan voi olettaa yli puolivuotiaan vauvan pystyvän paastoamaan ja nukkumaan ilman heräilyjä, ja tämäkin on yksilöllistä. Usein tämä unipätkä on heti alkuyöstä, joten jos vanhemmatkin haluavat saman yhtäjaksoisen unipätkän, kannattaa mennä vauvan kanssa yhtä aikaa nukkumaan.

5-6
Yli puolivuotiaan lapsen suositeltu vuorokautinen maitomäärä on 5-6 dl. Tähän määrään lasketaan mukaan kaikki lapsen saama maito, myös ravinnon seassa. Imetyllä vauvalla se tarkoittaa vähintään 3-5 tehokasta imetyskertaa. Usein imetetty lapsi imee paljon enemmän, mutta ainakin tuon verran pitäisi maitoa saada menemään.

6
Kuudennen viikon kohdalla monella vauvalla on ns. kuusiviikkoisen hulinat. Kuuluu ikään, ja menee ohi. Vaihe on ihan normaali, ja usein vaatii vanhemmilta mielikuvitusta ja pitkiä hermoja :) 

Täysimetyksen suositeltu kesto on 6 kuukautta. Täysimetys tarkoittaa, että vauva ei saa muuta ruokaa eikä juomaa kuin äidinmaito. Puolen vuoden tienoilla vauvalle voi alkaa tarjota muutakin ruokaa vauvan valmiuksen mukaan. 

5-7
Vastasyntyneen vatsalaukku vetää ensimmäisenä elinpäivänä keskimäärin 5-7 ml maitoa kerrallaan. Tästä syystä ensimaitotipat riittävät vauvalle hyvin, eikä lisämaitoa tarvita. Vatsalaukun koko kasvaa toki, ja noin viikon ikäisenä yhden annoksen koko voi olla n. 50 ml. (Vatsalaukun koko havainnekuvina Imetys - Kolmen kauppa -Facebook-sivulla.)

5-8
Kun vauva kastelee ainakin 5-8 vaippaa ja niissä parista on kakkaakin, on hänellä maitomäärä mukavalla tolalla.

8-12
Jotta vauva saisi riittävästi maitoa ja rinnat osaisivat sitä sopivan määrän tehdä, tulisi imetyskertoja alle puolivuotiaan vauvan kanssa tulla vähintään 8-12 päivässä. Tasaisesti jakautuessaan se tarkoittaa imetystä 2-4 tunnin välein. Mutta vauvat eivät tunne kelloa, vaan tykkäävät syödä johonkin aikaan päivästä tiheämmin ja toiseen aikaan päivästä vähän harvemmin. Monet myös käyvät rinnalla selvästi enemmän. Tämä on ihan normaalia. Kelloa on turha katsoa, ei vauvakaan sitä katso :)

30
Alle puolivuotiaan imetetyn vauvan laskennallinen maidontarve on n. 30 ml/h. Tämä saadaan, kun jaetaan keskimääräinen vuorokautinen maidontarve (700-800 ml) vuorokauden tunneilla (24). Yli kolmen tunnin (90 ml) annosta ei suositella annettavaksi, jos imetettyä vauvaa ruokitaan pullosta. Lisäksi ruokinta kannattaa hoitaa tahdistetun pulloruokinnan keinoin, joka tukee imetystä ja on vauvaystävällinen tapa ruokkia.

140-170
Kun vauva kasvaa keskimäärin vähintään 140-170 grammaa viikossa (tai ehdottomasti vähintään 500 g/kk), hän saa riittävästi maitoa. Muita imetyksen turvamerkkejä ovat riittävän monet pissa- ja kakkavaipat sekä vauvan yleisvointi.

* *

Huomasitko, ei ole mitään numeroita siihen, kuinka pitkään vauvan pitäisi imeä rinnalla, tai kuinka pitkään vauvan pitäisi olla tyytyväinen imetysten välissä.
Mitään sellaisia aikoja ei voikaan antaa, sillä vauvat ovat yksilöitä, joilla on yksilölliset tarpeet ja fiilikset. Niin aikuisetkin reagoivat omiin "nälkäviesteihinsä" sen kummemmin ajattelematta: lasillinen vettä silloin, leivänpala tai myslipatukka tai hedelmä tällöin, ehkä suklaata hieman välillä, siivu juustoa, ja sitten ne isommat pääateriat tiettyinä kellonaikoina. Vauva toimii ihan samoin, ainoa vain, että hänellä kaikki pienet ja isotkin ateriat hoituvat rinnalla. Välillä vauva syö vähemmän aikaa, välillä pidemmän aikaa. Välillä vauva on tiheämmin rinnalla, välillä harvemmin. Tärkeää on, että sen aikaa kuin vauva on rinnalla, hän imee tehokkaasti etenkin, jos on tarkoitus, että masuunkin asti menee maitoa. Rinnalla olo on vauvalle paljon muutakin kuin ruokaa. Siksi vauvan tulisi päästä rinnalle aina halutessaan. Myös rinnat toimivat parhaiten silloin, kun vauvaa imetetään vauvantahtisesti.