Imetyksen ei kuuluisi sattua. Nännien ihon ei pitäisi mennä rikki eikä veren lentää missään vaiheessa imetystä. Siitä huolimatta kipu imetyksen aikana on tavallista. Mutta ei missään nimessä normaalia.

Ensi-imetys
Vauvan syntymän jälkeen ensi-imetys voi tuntua hyvinkin napakalta. Rinnat ovat hormonien herkistämät, joten vaistonsa ohjaamana rintaan iilimadon tavoin liimautuvan vauvan imu voi tuntua varpaissa asti. Tällaisen arkuuden ei pitäisi tuntua pidempään kuin muutaman kymmenen sekunnin ajan. Nännien ihon ei pitäisi mennä rikki. Nännejä voi hoitaa sivelemällä niille muutaman tipan äidinmaitoa/kolostrumia heti imetyksen jälkeen. Toiset vannovat lanoliinin nimeen, toiset taas luottavat dexpanthenolia sisältävän lääkesalvaan. Niiden käytössä kannattaa olla maltillinen: lanoliini eli villarasva voi aiheuttaa nänneille allergisen reaktion. Nykytiedon mukaan ns. kosteahoito voi lisätä kipua ihon herkistyessä kosteassa. Dexpanthenolia sisältävä salva parantaa pieniä ihovaurioita, mutta ei sovi vauvan suuhun sellaisenaan. Jos salvaa näkyy nännillä vielä ennen seuraavaa imetyskertaa, se pitää pyyhkiä pois. Salvojen ja voiteiden sijaan on tärkeää panostaa hyvään imuotteeseen. Näin vauva ei opi imemään väärällä otteella, joka rikkoo nännien ihon. 

Maidon nousu ja rintojen turpoaminen
Kun maito nousee, rinnat turpoavat sekä maidosta että myös kudosturvotuksesta. Mitä pinkeämpi rinta, sitä vaikeampi vauvan on rintaan tarttua hyvällä otteella, ja sitä helpommin imetys tekee kipeää. Jos syntymänsä jälkeen vauvaa on imetetty ahkerasti ja hän on saanut harjoitella hyvää imuotetta pehmeistä rinnoista, vauvan on helpompi pärjätä myös täydempien rintojen kanssa. Jos imuote jää pinnalliseksi - niin kuin yrittäisi täydestä ilmapallosta tarttua pinsettiotteella - rintakumin sijaan rintaa voi pehmentää painamalla. Tekniikkaa kutsutaan RPS-tekniikaksi (reverse pressure softening), joka tarkoittaa sitä, että kohtuullisen napakasti sormenpäillä painamalla nännin tyvestä kohti rintakehää työnnetään samalla maitoa ja kudosturvotusta sisemmälle rintaan, ja näin mahdollistetaan rinnan ihon parempi venyvyys, jotta vauvan on helpompi saada hyvä imuote rinnasta. Kudosturvotusta voi myös vähentää tehokkaasti ja mukavasti viileällä. Jääkaappikylmän valkokaalin lehdet rinnoilla tuntuvat taivaallisilta, kun rintoja kuumottaa. Jos kaalinmehu aiheuttaa ihoärtymystä, saman asian ajaa myös mikä tahansa rintojen muotoon muotoutuva viileähaude, vaikka pakastehernepussi ohueen pyyhkeeseen käärittynä. 

Herumiskipu
Maidon tuleminen ulos rinnasta eli heruminen on lihastyötä. Maitorakkuloiden ja -tiehyiden ympärillä olevat pienen pienet lihassolut supistuvat, ja puristavat maitoa ulos rinnoista. Tätä kutsutaan herumiseksi. Herumistapahtuma on verrattain lyhyt, vain muutamia kymmeniä sekunteja. Herumisia tulee yhdellä imetyskerralla useampia. Toisilla naisilla heruminen tuntuu kihelmöintinä rinnoissa, ehkä jopa käsivarsissa tai kyljissä asti. Kipu ei ole vaarallista, mutta voi olla epämiellyttävää. On aika tavallista, että kipu tuntuu vain jossain vaiheessa imetystaivalta. Kenties ensimmäisten kuukausien aikana, tai alkaa tuntua taipaleen loppupäässä. On myös naisia, jotka eivät koskaan tunne herumiskipua. Sekin on ok.

Tiehyttukos ja/tai piimäkokkare - UUTTA TIETOA (päivitetty 17.7.2022)
Rintaan ilmestyy kova alue, joka ei tunnu häviävän. Jomottava kipu rinnassa lisääntyy. Nännistäkin kenties löytyy pieni valkoinen piste. Kyse on tiehyttukoksesta, eli jokin tiehyt on tukossa, eikä maito pääse virtaamaan pois rinnasta. Jos nännissä on pieni valkoinen piste, tukoksen syy voi olla siinä. Piste on pintatukos, jota myös piimäkokkareeksi kutsutaan. Kokkare tukkii tiehyen ulostuloaukon tulpan lailla. Aikaisemmin ohjattiin kotikonstein poistamaan kokkare ensin lämmittämällä vesihauteessa, ja kun se vähän pehmenee, pyyhkeen kulmalla rapsuttamalla. Kun kokkare irtoaa, rinnasta voi tulla ulos "piimää" tai maitosuihku. Heti kokkareen poistumisen jälkeen rinta on hyvä tyhjentää, mieluiten toki imettämällä. Uusimman tutkimuksiin perustuvan tiedon mukaan piimäkokkaretta ei ole tarvetta poistaa, vaan se poistuu imetyksen mukana.

Tiehyttukoksenkaan syynä ei ole kokkaroitunut maito, vaan rinnan mikrobiomin epätasapaino ja rinnassa luonnostaan olevien mikrobien kertyminen tiehyiden seinämiin ja aiheuttaen tukoksen. Kaikenlainen runnominen tai normaalia tiheämpi imetys voi itse asiassa vain pahentaa tilannetta. (Normaalia tiheämpi imetys kasvattaa maitomäärää, ja voi sen kautta pahentaa ongelmaa.) Sen sijaan edelleen tukoskohta hyötyy viileähauteesta. Viileä vähentää ympäröivän pehmytkudoksen turvotusta, jolloin maito pääsee paremmin virtaamaan. Missään nimessä tukoskohtaa ei kannata runnoa kovakouraisesti tai hautoa lämpimällä! Tarkoitus ei ole tehdä enempää tuhoa pehmytkudokselle. Tulehduskipulääkettä kannattaa myös syödä pakkauksen ohjeen mukaan. Ibuprofeeni on sallittua imettävälle äidille. Monesti myös lesitiinin syöminen (1 ruokalusikallinen päivässä) auttaa ehkäisemään tukoksia. Sitä kannattaa siis kokeilla. 


Rintatulehdus - UUTTA TIETOA (päivitetty 17.7.2022)
Rintatulehdusriskiä lisää nännin ihon rikkoutuminen, rintojen pakkautuminen liikatuotannonkin takia ja tiehyttukos. Tästä syystä imettävän äidin on järkevää yrittää pitää rinnat mukavan pehmeinä, eikä odotella rintojen täyttymistä. Rintatulehdus eli infektio vaatii bakteerin. Ja jos rinta pakkautuu eikä tyhjene, rinnassa jumissa oleva maito voi rikkoa soluvälit ja päästä vuotamaan ympäröivään pehmytkudokseen, jossa syntyy tulehduksen kaltainen tila, inflammaatio. Mitä pidemmän aikaa inflammaatio jatkuu, sitä suurempi riski on bakteeritulehdukselle. Kun kuume nousee nopeasti, rinta on jostain kohtaa punainen ja kipeä, on aika lähteä lääkäriin pikaisesti. Bakteeritulehdus (infektio) lähtee pois antibioottikuurilla sekä rinnan normaalirytmisellä tyhjentämisellä. Inflammaation voi usein kotihoitaa syömällä tulehduskipulääkettä pakkauksen ohjeen mukaan ja hautomalla rintaa viileällä. Jos kotihoito ei helpota oloa vuorokaudessa, inflammaatio saattaa olla kääntymässä infektioksi, johon auttavat usein vain antibiootit. Jos maitoa tulee runsaasti, eivätkä rinnat oikein tyhjene imettämällä, on suurempi riski niin tukokselle kuin tulehduksellekin. Runsasmaitosten äitien kannattaakin kokeilla suihkutissihoitoa maltistamaan maidontuloa.

Tämä uusi tieto (Academy of Breastfeeding Medicine Clinical Protocol #36, The Mastitis Spectrum, Revised 2022)  on julkaistu toukokuussa 2022 ja on luettavissa täällä.

Haava - UUTTA TIETOA (päivitetty tammikuussa 2023)
Toisinaan käy niin, että nännin iho rikkoutuu. Se jos mikä tekee imettäessä kipeää. Aikaisemmin on suositeltu kosteahoitoa rinnan alueen ihorikkojen hoitokeinoksi. Kosteahoito voikin toimia hyvin mm. palovammoissa ja muissa suurissa ihovaurioissa, mutta nykytiedon mukaan nännissä olevaa haavaa ei ole hyvä hautoa kostealla, ei edes fysiologisella suolaliuoksella. Ehdottomasti kannattaa rinta pitää puhtaana, ja näin pyrkiä ehkäisemään bakteerin pääsy haavan kautta rintaan. Vanhan kansan tehokas keino parantaa haava nopeammin on tiputtaa sille muutama pisara sitruunanmehua. Totta kai se kirvelee niin, että taju meinaa mennä, mutta sitruunanmehun sisältämät flavinoidit ja muut ainesosat nopeuttavat ihorikon parantumista. Myös äidinmaidon siveleminen ihorikolle auttaa usein. Apteekista käsikauppatuotteina saatavat miedot lääkevoiteet (kauppanimellä mm. Pimafucort, Basibact, Pantyson) toimivat myös pakkauksen ohjeen mukaan käytettynä (sivele ohut kerros 2 kertaa vuorokaudessa enintään 2 viikon ajan). Näitä ei saa joutua vauvan suuhun, joten sivelykerrat olisi hyvä ajoittaa niin, että vauva on juuri imetetty ja seuraavaan imetykseen on pidempi aika. Jos vauva tulee aikaisemmin rinnalle, näkyvä voide tulee pestä pois ennen imetystä. Jos haava on seurausta huonosta imuotteesta, otteen parantamiseen kannattaa panostaa. Kipuun voi myös syödä kipulääkettä (ibuprofeeni/parasetamoli) pakkauksen ohjeen mukaan.

Haavan saa pidettyä suojassa paineelta tekemällä ns. tissidonitsin. Siihen tarvitaan vähän nänniä korkeampi pino kertakäyttöisiä liivinsuojia, joiden keskelle leikataan nänninmentävä reikä. Sen jälkeen tämän reiän kautta liivinsuojapinon ympärille kiedotaan ohut kerros sideharsoa pitämään donitsi kasassa. Ja sitten tämä donitsi sujautetaan rintaan nänniä suojaamaan, ja liivit voi pukea päälle pitämään donitsin paikoillaan.

Raynaudin syndrooma
Kun nänni menee heti imetyksen jälkeen ensin valkoiseksi, ja sitten pian kirkkaan punaiseksi, ja kipu on sykkivää, voi kyse olla Raynaudin syndroomasta, eli verenkiertohäiriöstä (verisuonikrampista) nännissä. Hyvin usein syndrooma on oire huonosta imuotteesta: kun nänni jää puristuksiin kovan kitalaen ja kielen väliin, verenkierto häiriintyy, ja nännin ihon lämpötilan muuttuessa (lämpimästä vauvan suusta kylmään huoneilmaan) nännin pienenpienet verisuonet kramppaavat aiheuttaen kipua. Ensisijainen hoito on imuotteen parantaminen. Mutta usein siihen menee aikaa, että vauva oppii oikean imuotteen, jos on jo oppinut väärän. Silloin äiti voi syödä B6-vitamiinia ja siten helpottaa tilannetta. Kanadalainen imetykseen erikoistunut lastenlääkäri Jack Newman ohjaa syndroomasta kärsiviä äitejä aloittamaan hoidon isolla, 200 mg:n vuorokausiannoksella 1-2 viikon ajan. Sen jälkeen annosta lasketaan 25 mg:aan ylläpitoannokseksi, ja tätä voidaan syödä niin pitkään kuin on tarvetta. Syndrooman hoitoon saa myös reseptilääkettä (nifidepiiniä), jos lääkäri osaa sitä vain määrätä. Kannattaakin kääntyä imetyspoliklinikan puoleen. Kotihoitona kannattaa tehostaa lämpöön: Lämmin kauratyyny hartioille ja niskaan, niin lihakset rentoutuvat ja verenkierto rinnoissakin monesti paranee.

Sammas
Rintaa polttelee ja kutisee. Tuntuu, kuin piippurassilla vedeltäisiin nännissä tiehyitä pitkin sisään ulos. Tai neuloja työnnettäisiin rintaan. Kipu ei hellitä imetyksen aikana eikä imetysten välissä. Nänni voi näyttää turvonneelta ja kirkkaanpunaiselta vadelmalta. Auts. Kivun syynä on todennäköisesti sammas, eli hiivainfektio. Sammas voi olla vain rinnoissa, tai vain vauvan suussa, mutta molemmat kannattaa hoitaa, ettei tule päättymätön kipukierre. Sammas viihtyy kosteassa, joten paljon ilmakylpyjä rinnoille! Sammas tykkää makeasta, joten happamalla penslaaminen tai happamassa uittaminen auttaa häätämään sammaksen pois. Kaikki rintoihin osuvat ja vauvan suuhun menevät kannattaa pestä huolellisesti: rintaliivit 60 asteen pesussa, tutit, tuttipullon tutit, lusikat, purulelut ja muut sellaiset kattilassa keittäen. Liivinsuojia ei kannata käyttää ollenkaan, tai jos käyttää, niin ehdottomasti kertakäyttöisiä, ja ahkeralla vaihtamisella. Rintoihin voi sivellä sitruunaa tai puolukkamehua (sokeroimatonta!) tai maitohappobakteerijauheesta veden kanssa tehtyä tahnaa. Sokeroimattomassa kivennäisvedessä uittaminenkin usein auttaa ja vähentää kutinaa ja polttelua. Vauvan suuhun voi sormella sivellä puolukkamehua (sitruuna allergisoi herkemmin, siksi sitä ei kannata ihan pienen vauvan suuhun laittaa), kivennäisvettä tai maitohappobakteeritahnaa. Mitä useammin, sitä parempi. Hoitoa kannattaa jatkaa ainakin kymmenen päivän ajan, mieluummin pidempään. Jos kotihoito ei auta, lääkäristä saa tehokkaampia lääkkeitä sammaksen häätöön.
Sammakseen voi altistaa antibioottikuuri, joten maitohappobakteerien syöminen voi auttaa. Lisäksi sammas voi esiintyä yhdessä rintatulehduksen tai tiehyttukoksen kanssa. Myös vauvan vähän huono imuote altistaa helposti sammastartunnalle. Sammaksen ohella äidillä voi olla muitakin hiivaoireita. Ja jos sammas iskee, kannattaa tarkastella myös kumppanin kädet. Selittämätön ihottuma voi ollakin hiivaa, joka tarttuu kumppanin käsistä imettävän äidin rintoihin. Myös perheen lemmikkieläimillä voi olla hiivaa, joka ylläpitää sammaskierrettä. Sammas on viheliäinen vaiva, mutta hoidettavissa.


Moni kipua aiheuttava asia on ehkäistävissä hyvällä imetysohjauksella, jossa kiinnitetään huomiota vauvan auttamiseen rinnalle, vauvan asentoon rinnalla ja vauvan imuotteeseen. Kipu ei kiillota kenenkään kruunua, sitä ei tarvitse sietää!