Käykö vauvasi tiheästi rinnalla? Eikö hän juurikaan viihdy muualla kuin sylissä? Saatko usein kuulla läheisiltäsi, että vauvan pitäisi osata olla ilman äitiä vähän pidempään? Tai että hemmottelet vauvan pilalle, kun vauva on koko ajan sylissä? Tai että maito ei varmaankaan riitä, kun vauva on koko ajan rinnalla, että pitäisi antaa muuta maitoa, velliä tai perunaa? Toivovatko läheisesi, että vauvasi jättäisi rinnan, jotta he voisivat hoitaa vauvaasi?

Tällaiset kysymykset usein syövät imetysluottamusta ja juurruttavat epäilyn siemenen äidin mieleen: riittääkö vauvalleni äidinmaito, pitäisikö hänelle jo tarjota jotain muuta ruokaa, nukkuisiko vauva silloin paremmin, jaksaisiko hän olla lattialla ja poissa sylistä pidempään?

Huoli pois! Vauvalle luonnollisin ja turvallisin paikka on olla äidin rinnalla ja äidin sylissä. Äidinmaito on vauvalle luontaisinta ravintoa, eikä ravinnon määrällä tai perunaa lisäämällä voi lisätä vauvan viihtymistä muualla tai yhtäjaksoiseen uneen tunteja. Vauvasi on pieni vain muutaman kuukauden. Ensimmäisen elinvuotensa aikana vauvan kehitys menee niin kovaa vauhtia eteenpäin, että pikkuvauvavaiheesta saa nauttia sen sijaan, että siitä myöhemmin vain haikailee valokuvia katsoessa. Vauva elää vaiheesta toiseen, ja vanhempien tehtävänä on koittaa pysyä mukana. Olet ollut vauvasi koti hedelmöittymisestä syntymään, olet sitä vauvalle vielä useamman kuukauden sen jälkeen. Muilla läheisillä on monta vuotta aikaa hoitaa, ruokkia ja leikkiä vauvasi kanssa, mutta näitä ensimmäisiä kuukausia et saa takaisin, kun ne ovat menneet.

Älä anna muiden horjuttaa imetysluottamustasi! Jos epäilet, saako vauvasi riittävästi ravintoa, käy neuvolassa ja punnitse hänet. Vaaka kertoo parhaiten, mikä on ravinnon määrän laita. Jos paino nousee ensimmäisten kuukausien aikana vähintään 500 g/kk, vauva saa riittävästi ravintoa rinnoistasi vaikka hän käyttäytyisi miten. Luota itseesi, luota rintoihisi ja luota vauvaasi! Muulle ruualle, muille hoitajille ja leikittäjille on aikansa. Kaiken ei tarvitse tapahtua vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana. Älä anna muiden horjuttaa imetysluottamustasi!