Mitä pienempi vauva, sitä suurempi osa vuorokaudesta äidillä ja vauvalla menee imetyksen parissa. Jotta kummallekaan ei tulisi mitään ikäviä lihasjäykkyyksiä tai kiputiloja, on ihan hyvä välillä vaihdella imetysasentoa. Siitä ei kuitenkaan tarvitse ottaa mitään stressiä. Jos jokin asennoista valikoituu suosikiksi, ei haittaa, vaikka sitä käyttäisi eniten. Tärkeintä on, että vauva saa ruokaa. 

Tässä kuvina muutama yleisin imetysasento. Vauva on kuvissa kuvaushetkellä noin 7 viikon ikäinen ja toki jo vähän ihan vastasyntynyttä jämäkämpi, mutta nämä kaikki asennot sopivat heti alusta alkaen. 

Kehtoasento

Tämä taitaa olla se perinteisin imetysasento, jota Madonna-asennoksikin kutsutaan. Vaikeutena tässä asennossa on usein se, että vauvan pää on liian ylhäällä, siis liian lähellä äidin kyynärtaivetta, jolloin pää ei käänny riittävästi takakenoon. Toki rintojen suunnastakin vähän riippuu, miten korkealla vauvan tulee tässä olla. Jos nännit osoittavat suoraan eteenpäin, ei vauvan päätä kannata laittaa ihan kyynärtaipeeseen, vaan enemmän kyynärvarren keskikohtaan. Vauvaa pitää myös kannatella niin, että hän on koko etupuoleltaan äitiä vasten, eikä ollenkaan kierteellä. Asentoa voi helpottaa siten, että äiti nojaa taaksepäin, jolloin siitä tulee enemmän takakenoisen imetysasennon kaltainen.
Jos vauva hermoilee rinnalla, saa tässä asennossa hyvin vauvan peppua taputeltua ja näin vähän hytkyteltyä vauvaa. Tällainen hytkyttely ja liike usein rauhoittaa vauvaa ja auttaa keskittymään rinnan imemiseen.

kehto1.jpg

Ristikehto

Tämä on kehtoasennon variaatio, jossa vauvaa kannatellaankin ensisijassa eri kädellä kuin kumman puoleista rintaa vauva imee. Asento on erinomainen ihan pienen vauvan kanssa, joka mahtuu käsivarrelle lähes kokonaan, lapaluista peppuun. Kun pää tukeutuu peukalonhankaan ja kämmen on vauvan lapaluiden takana, saa vauvaa ohjattua rinnalla hyvin. Kyynärtaipeella voi myös pepusta vauvaa likistää enemmän äitiä vasten, jolloin vauvan pää menee paremmin takakenoon. Samalla rinnan puoleisella kädellä voi muotoilla imetysrintaa enemmän vauvan suupielen suuntaisesti ja tarvittaessa kiristää vauvan nenän puolelta rinnan ihoa niin, että nänni kääntyy enemmän yläviistoon, kohti vauvan nenää ja kitalakea. Kun vauva saa otteen rinnasta ja alkaa imeä, voi asennon sitten hiljalleen vaihtaa perinteiseen kehtoasentoon ja nojata taaksepäin ja levätä siinä. Ristikehtoasennossa on myös helppo lähteä liikkumaan ja puuhastelemaan muutakin, kun imetysrinnan puoleinen käsi on lähes vapaa sen jälkeen, kun asento on sekä äidille että vauvalle tuttu.

ristikehto1.jpg

Kainalon alta eli jalkapalloasento

Asennon nimi tulee siitä, miten amerikkalaisen jalkapallon pelaajat palloa kainalossaan kannattelevat juostessaan :) 
Tässäkin tärkeää on, että vauvan pää on oikeassa suhteessa rintaan nähden, eli riittävän takakenossa. Imetystyynyä tai muuta tyynyä voi käyttää apuna vauvan kannatteluun. Imetystyynyn toisen sakaran voi laittaa äidin selän taakse, ja sen päälle sitten vauvan niin, että vauva "kietoutuu" äidin kehon ympärille. Moni kaksosia imettävä äiti on todennut tämän asennon aika hyväksi kaksosia yhtäaikaisesti imettäessään.
Koska vauvan imuvoima on usein kovempi leuan puolelta, on tässä hyvä avata mahdollista kainalon puolelle tullutta tukostakin. Ja edelleen vauvaa voi likistää lähemmäs kämmenellä lapaluiden takaa sekä kyynärtaipeella pepusta. 

football2.jpg

Kylkimakuulla imettäminen - alempi rinta

Monesti yöaikaan kylkimakuulta imettäminen säästää äidin voimia, kun ei tarvitse nousta ylös ja liikkua mihinkään. Alemmasta rinnasta imettäminen sujuu useimmiten luontevammin. Jos rinta tuntuu valuvan liian alas kohti patjaa, voi rinnan alle taitella harson tai pienen pyyhkeen "korokkeeksi". Tässäkin on tärkeää, että vauva on riittävän paljon jalkojensa suuntaan, jotta pää menee kunnolla takakenoon. Nänni nenään on joka asennossa erinomainen ohje!
Isorintaisen äidin voi olla helpompi laittaa vielä ohut tyyny tai viikattu pyyhe itsensä ja vauvan väliin, jotta vauvan saa riittävän kiinni äitiin eikä ilmaa jää liiaksi äidin ja vauvan väliin. Ja kuten muissakin asennoissa, vauva ei saisi olla kierteellä, vaan nenän ja navan kuuluu olla samaan suuntaan. 

Kylkimakuuta voi myös soveltaa asentorajoitteisen vauvan kanssa siten, että vauva makaa mutta äiti istuu. Vauva voi siis maata esim. pöydällä kyljellään, ja äiti istuu vauvan vieressä sopivalla kohdalla, että vauva pääsee rinnalle ja pää on riittävän takakenossa. Konstit on monet, sano... ;) 

kylki_alempi1.jpg

Kylkimakuulla imettäminen - ylempi rinta

Yöllisen touhuilun minimoimiseksi voi opetella imettämään vauvaa samalta kyljeltä myös ylemmästä rinnasta. Tällöin äidin tulee usein kallistua enemmän vauvan päälle ja ottaa tukea vauvan selän takaa. Myös päällimmäisen jalan voi nostaa enemmän koukkuun vauvan pepun alle, tai vielä laittaa littanan tyynyn polvien väliin tukemaan. Imetystyynystä voi olla apua selän takana tukemassa, ja jos haluaa, niin vauvan selän taakse voi rullata pyyhkeen vauvaa tukemaan kylkiasentoon. Tyyny äidin pään alla voi myös tehdä asennosta mukavamman.

kylki_ylempi1.jpg

Takakenoinen asento

Tästä google löytää useita hyviä kuvia etenkin englanninkielisillä hakusanoilla (laid-back breastfeeding, biological nurturing...). Jo pienenkin vauvan kanssa asentoa voi soveltaa istuma-asennosta lähtien. Vauva voi "istua" hajareisin äidin sylissä ja kallistua imemään istumajalan ristikkäistä rintaa. Tai samanpuoleista rintaa. Vauvan pään voi antaa tukeutua käsivarteen, kun äiti pitää vauvan pepusta kiinni. Äidillä istumisen kulmaakin voi vaihdella pystymmästä makaavampaan. Tyynyjä saa käyttää apuna. Tavoitteena on myös äidille mahdollisimman rento ja kivuton asento.

takakeno_oma.jpg

Tandem-imetystä

Kun rinnalla käy kaksi eri-ikäistä lasta, voi heitäkin imettää yhtäaikaisesti. Tässä kuvassa vauva on jalkapalloasennossa ja isompi lapsi sovelletussa kehtoasennossa. Usein helpompi on asettaa vauva ensin rinnalle ja sen jälkeen pyytää isompaa tulemaan rinnalle omin avuin. 

tandem_oma.jpg

Susiemoasento

Näiden lisäksi käyttökelpoinen ja hyödyllinen asento on ns. susiemoasento, jossa vauva makaa selällään pöydällä tai sängyllä tai lattialla, ja äiti kumartuu vauvan ylle tai on konttausasennossa vauvan päällä, ja antaa rinnan siitä laskeutua vauvan suuhun. Tukoshoidossa susiemoasento on hyvä, kun painovoima pääsee auttamaan rinnan tyhjentämisessä. Susiemoasentoa voi käyttää myös silloin, jos on tarve imettää vaunuissa makaavaa vauvaa. Asento ei ole kovin miellyttävä, kun sen ylläpitäminen vaatii usein äidiltä voimia, mutta hätätapauksessa se kyllä toimii.

Tässä linkissä on asennosta ihan näppärä piirroskuva.

* *

Kannattaa muistaa, että imetystä oppii vain imettämällä. Harjoitus tekee mestarin tässäkin.