Pienen lapsen vanhemmille esitettyjen yleisten kysymysten top3:

  1. Onko se kiltti?
  2. Nukkuuko se yöllä?
  3. Riittääkö maito?

Minä olen saanut vastata noihin kysymyksiin kolmen lapsen kohdalla. Kyllä, kyllä vauva on kiltti. Voiko se tuhma ollakaan? Kyllä, vauva nukkuu yöllä - tosin syö välillä, mutta silmät kiinni. Ja kyllä, maito riittää mainiosti, kiitos kysymästä.

Yllättävää kyllä kaikki ylläolevat kysymykset liittyvät tavalla tai toisella vauvan ruokkimiseen. Kun vauvan saama maito ei tule pullosta vaan äidin rinnoista, sen mittaaminen on hankalaa. Mistä sitten tietää, että maito riittää? Kysyjän mielestä ilmeisesti siitä, että vauva on kiltti. Vastakohtana varmaankin on sitten "tuhma" vauva, joka itkee paljon, vaatii olla sylissä (ei siis rauhoitu tai viihdy itsekseen), käy rinnalla tiheästi tai imee pitkään kerrallaan - tai molemmat samalla vauvalla. Maidon riittävyyttä voi joidenkin mielestä mitata myös nähtävästi vauvan unen määrällä. Etenkin yönsä hyvin nukkuva vauva ei näe nälkää - eikä häiritse äidin unia imetyksillä. Viimeistään puolivuotiaalta voikin "yöpalvelun" lopettaa: kyllähän senikäinen pystyy jo hyvin olemaan 8-10 tuntia vallan syömättä ja juomatta...

Mielettömin kysymys noista kaikista on kuitenkin tuo viimeinen: Riittääkö maito? Vastakysymykseksi mietin usein, mihin se maito yhtäkkiä häviää, jos vauva kasvaa ja käy rinnalla imemässä. Monesti ajatellaan, että tiheästi rinnallakäyvä vauva ei saa tarpeeksi maitoa. Ikään kuin isot kerta-annokset ja harvat syöttövälit takaisivat maidon riittämisen. Kas, kun vauvatkin ovat erilaisia. Toiset syövät tiheästi vähän kerrallaan, toiset nauttivat isoja aterioita hieman harvemmin, toisilla rytmit vaihtelevat vuorokaudenajan mukaan. Vähän niin kuin aikuisillakin :)

Kyllä, vauva on kiltti. Vauva on hyvä :)