Synnytyksen jälkeen naisen elimistössä tapahtuu valtavia mullistuksia hormonipuolella, kun istukkahormonin nopea väheneminen antaa tilaa prolaktiinihormonille, ja näin maidon muodostuminen lähtee käyntiin. Pelkällä prolaktiinilla ei kuitenkaan pitkälle pötkitä, sillä tarvitaan myös oksitosiinihormonia, joka on maidon herumiseen vaikuttava hormoni. Mitä enemmän oksitosiinia, sitä helpommin ja nopeammin heruminen käynnistyy.

Heruminenhan on pääasiassa lihastyötä: maitorakkuloiden ja maitotiehyiden ympärillä olevat pienenpienet lihassolut supistuvat ja työntävät maitoa ulos rinnoista. Lihassolut saavat käskyn oksitosiinilta.

Oksitosiinin nousukierre syntyy mielihyvästä. Ihokontakti nostaa oksitosiinitasoja parhaiten. Mitä enemmän vauva saa olla iholla, sitä mukavampi ja rentoutuneempi olo on sekä vauvalla että äidillä. Ja mitä mukavampi ja rentoutuneempi olo, sitä helpommin maitoa heruu. Ja mitä helpommin maitoa heruu, sitä tyytyväisempiä ovat niin vauva kuin äitikin, ja mitä tyytyväisempiä kumpikin ovat, sitä rauhallisempi vauva ja sitä mukavampi on pitää vauvaa ihokontaktissa. Ja niin edelleen.

Jos siis koet, että maidon heruminen on hidasta tai jähmeää tai olet hermostunut tai stressaantunut, käytä ihoa! Ota vauva ihokontaktiin, silittele häntä poskesta, nuuskuttele päälakea, anna kosketuksen rentouttaa. Ja pian huomaatkin, että heruminen helpottuu ja olo kevenee. Anna hyvän olon ja mielihyvän virrata - hyödytte siitä molemmat.