Äidinmaidon pumppaaminen tai lypsäminen on taitolaji. Kaikki naiset eivät heru pumpulle, ja usein siihen pitää itsensä opettaa. Mekaaninen laite ei saa oksitosiinia niin vain virtaamaan, mutta harjoitus usein tekee mestarin. Käsinlypsy on toisinaan hellempi tapa saada äidinmaitoa talteen, joten sekin kannattaa opetella. Marmet'n tekniikka on hyväksi havaittu keino saada maitoa ulos rinnoista, jos pumppu ei ole käytettävissä. Silloinkin etukäteisheruttelu kannattaa. Äiti voi hyvin ottaa maidon pumppaamisen/lypsämisen rutiiniksi, ja pumpata esimerkiksi aamuisin tietynsuuruisen satsin varastoon. Määrä kannattaa pitää samana, jottei maidontuotanto kasva liiaksi. 

Kun äidinmaito on pumpattu tai lypsetty, se on hyvä jäähdyttää jääkaapissa ennen pakastusta. Maito ei mene pilalle, vaikka sen laittaisi suoraan pakastimeen, mutta jos sen laittaa lämpöisenä jo jäädytettyjen maitopussien viereen, se saattaa aiheuttaa pientä pintasulamista, joka ei ole hyvä juttu. Jääkaappilämpötilassa (+1 - +5 astetta) tuore äidinmaito säilyy käyttökelpoisena 2-3 vuorokautta. Sitä ei kuitenkaan kannata säilyttää ovihyllyssä, vaan mahdollisimman lähellä kylmänlähdettä. Hyvä annoskoko on 30-90 ml. Se sulaa ja lämpenee nopeasti, ja on annos, jonka imetetty vauva keskimäärin syö kolmen tunnin aikana. Kerralla annettuna tahdistetulla pulloruokinnalla se ei myöskään pidennä imetysväliä eikä venytä vauvan vatsalaukkua.

Kun äidinmaitoa pakastaa, sen voi tehdä säilömällä maidon pieniin pusseihin. Kun pussit pakastaa litteinä, ne on helppo säilöä pakastimen hyllyllä tai jonossa pakastusrasiassa. Lisäksi ne sulavat nopeasti käyttöön. Kun pusseja sulattaa, niistä saattavat saumat rikkoutua ja kallisarvoinen maito valua hukkaan. Sulatusvaiheessa kannattaakin jäätynyt pussi laittaa toisen pussin sisään. Nopea sulatustapa on laittaa pussi lämminvesihauteeseen hetkeksi. Myös lämpimän hanaveden alla maito sulaa nopeasti. Tehokkaassa pakastimessa äidinmaito säilyy vähintään kuusi kuukautta. Usein paljon pidempään. 

On ihan normaalia, että äidinmaidon maku ja haju muuttuvat säilytyksen aikana. Tämä johtuu äidinmaidon entsyymeistä, etenkin lipaasientsyymistä, jotka alkavat pilkkoa maidon ainesosia. Maku voi olla metallinen tai saippuainen. Yleensä tästä ei tarvitse välittää, äidinmaito ei ole mennyt pilalle. Toisilla entsyymitoiminta on nopeampaa kuin toisilla. Pakastettaessa se hidastuu, mutta ei lopu kokonaan. Jos vauva ei suostu maitoa syömään sen makumuutosten takia, maidon voi kotipastöroida ennen pakastusta. Se, kuinka pian tämä pitää tehdä pumppaamisen jälkeen, on helppo selvittää. Pumppaa pieni määrä (30-50 ml) maitoa ja laita se jääkaappiin. Haista ja maista maitoa tunnin välein. Heti, kun huomaat muutoksia maussa ja hajussa, tiedät, kuinka pitkään entsyymeillä kestää aloittaa toimintansa. Tämän ajan sisällä maito pitää pastöroida, jotta entsyymitoiminta lakkaa eikä aiheuta maitoon muutoksia. Toisilla entsyymit aloittavat tehtävänsä hyvinkin pian, toisilla selkeitä muutoksia tulee vasta vuorokaudenkin säilytyksen jälkeen.

Kotipastörointitapoja on kolme. Ensimmäisessä maito kaadetaan kattilaan. Kattila laitetaan liedelle, ja kuumennetaan niin, että maito alkaa höyrytä ja ehkä aavistuksen poreilla. Lämpötila on n. 80 astetta. Sen jälkeen kattila otetaan pois liedeltä ja maito jäähdytetään. Tämän voi tehdä kylmävesihauteessa.
Toinen tapa pastöroida on laittaa maito n. 50-100 ml:n annoksissa lasipulloihin ja kuumentaa vesihauteessa. Ensin kannattaa kokeilla, miten lasipullot kattilaan asettuvat niin, että niiden väliin jää pari senttiä tyhjää tilaa. Vettä laitetaan sen verran, että kun kannettomat pullot laitetaan veteen, veden pinta on maidon pinnan tasalla. Vesi kuumennetaan kunnolla kiehuvaksi ilman maitopulloja. Kun vesi kiehuu, kattila otetaan pois hellalta, odotetaan minuutti ja sen jälkeen tähän kuumaan veteen asetetaan maitopullot. Niitä pidetään vedessä n 30 minuuttia ja sen jälkeen ne nostetaan vedestä pois jäähtymään.
Kolmas kotipastörointitapa (flash pasteurisation) käyttää myös apuna lasipulloja. Maito laitetaan pulloihin, 50-100 ml/per pullo, ja pullot suljetaan kansilla. Kattilaan lisätään sen verran vettä, että sen pinta on pullossa olevien maitojen kanssa samalla tasalla. Maitopullot asetetaan kattilaan veteen. Vesi kiehautetaan, ja heti, kun kunnon kiehuminen alkaa, maitopullot nostetaan kiehuvasta vedestä pois jäähtymään. 
Sitten kun maito on jäähtynyt, se kaadetaan säilytyspusseihin tai -astioihin ja laitetaan jääkaappiin, ja sieltä viilenemisen jälkeen pakastimeen. Tuoreena pastöroitu maito säilyy käyttökelpoisena n. 7 vuorokautta jääkaapissa (max. +4°C) ja enintään 12 tuntia myös huoneenlämmössä (+22°C).

Pakastettuja maitoja voi käyttää myös vauvanruuan seassa. Kun ruuan kypsentää, sen voi pakastaa uudelleen, kuten normaalin kotiruuankin. Soseita voi notkistaa äidinmaidolla myös lisäämällä sitä jääkaappikylmänä suoraan kuumaan annokseen. Näin äidinmaito jäähdyttää ruuan sopivan lämpöiseksi. Jos ruokaan lisää tuoretta maitoa (vaikka suoraan rinnasta), kannattaa muistaa, että entsyymitoiminta alkaa sulattaa ruokaa, ja se muuttuu melko nopeasti litkuksi. Ruuan voi siis tehdä aika paksuksi ennen kuin maito siihen lisätään.