On tilanteita, joissa imetetty vauva saakin ravintoa ensisijaisesti pullosta. Mitä, jos äiti haluaa imetyksen jatkuvan pulloruokinnan jälkeen? Ei hätää, se on ihan mahdollista, vaikkakin toisinaan vaatii jonkin verran enemmän työtä ja aikaa. Työtä on vähemmän, jos rintojen tuottama maitomäärä on pysynyt vauvan tarvitsemalla tasolla, eli äiti on esimerkiksi pumpannut vauvalle kaiken tämän tarvitseman maidon, vaikka se on annettukin vauvalle muuten kuin rinnasta suoraan. 

Kun vauva imee pullosta, imutekniikka on erilainen. Imetys- ja vauvaystävällistä on syöttää vauvaa pullolla tahdistetun pulloruokinnan keinoin. Tapa jäljittelee rinnan sykäyksittäistä herumista antaen vauvalle suvantovaiheita imemisessä. Ruokintatapa, jonka vauva oppii ensin, on monella hallitsevampi, jolloin rinnakkaisen tavan oppiminen vie aikaa. Mitä pienempi vauva, sitä parempi olisi antaa maito muuten kuin pullolla, jos vauvaa ei voi imettää. Ja jos vauva tarvitsee lisämaitoa imetyksen lisäksi, senkään antamiseen ei tarvitse aina pulloa.

Rinnan imemisen sijaan vauvaa voi ruokkia myös hörpyttämällä, lusikoimalla maitoa vauvalle, sormiruokinnalla tai neulattomalla lääkeruiskulla. Kahdessa jälkimmäisessä tavassa vauva imee samalla syöttäjän sormea, jota pitkin hän saa myös maitoa. 

Tässä linkissä vauvaa ruokitaan neulattomalla lääkeruiskulla samalla, kun hän imee aikuisen pikkurilliä.

Sormiruokintalaitteen voi joko ostaa tai tehdä itse. Siihen tarvitsee ohutta nenämahaletkua (halkaisija 1-2 mm) sekä astian, jossa on maitoa. Tuttipullo käy hyvin, sillä letkun toisen pään voi pujottaa tuttipullon tutin kautta sisään pulloon. Toinen pää letkua kiinnitetään ihoteipillä syöttäjän sormeen (yleensä pikkurilli), jota vauva imee. Imiessään vauva saa letkun kautta myös maitoa. Säiliön korkeutta säätäessä voidaan vaikuttaa maidon virtaamisnopeuteen. 

Tässä linkissä kuva sormiruokintalaitteella syöttämisestä.

Ihon tuntu suussa on samankaltaista, kun vauva imee sormea tai kun vauva imee rintaa. Näin ruokkimalla vauva ei "unohda" yhtä helposti, miten rintaa imetään.

Kun vauva on sitten tarkoitus palauttaa uudelleen rinnalle, siihen kannattaa varata sekä aikaa että kärsivällisyyttä. Vauvan pitää ehkä oppia kokonaan uusi tapa syödä, ja se voi olla vauvasta tosi pelottavaa. Runsas ihokontakti auttaa. Vauvan kanssa voi köllötellä ihokontaktissa takakenoisessa imetysasennossa ilman imetysaikomusta. Vauvan vaistot aktivoituvat, hän valpastuu ja jossain vaiheessa alkaa itsekin hakeutua rinnalle. Jo se, että vauva saa maata äidissä kiinni koko paino äidin päällä, käynnistää vauvassa hiljalleen halun päästä rinnalle. Ei ehkä heti, mutta varmasti jossain vaiheessa, kunhan vauvalle antaa aikaa. 

Jos vauva on tottunut tuttipullon/rintakumin voimakkaaseen ärsykkeeseen kitalaessa, pelkkä nänni voi tuntua liian laimealta, eikä se aluksi saa imemisrefleksiä aikaiseksi. Tällöin voi nänniä kovettaa juuri ennen imetystä joko sormilla näpräämällä tai vaikka jääpalalla sivelemällä. Lisäksi nänniä kannattaa tähdätä kohti vauvan nenää, yläviistoon. Kädellä rintaa muotoilemalla tämä voi onnistua vieläkin paremmin. Rinnasta otetaan laaja C-ote, ja rintaa hieman puristetaan vauvan suupielten suuntaisesti. Vauvan nenän puolella olevalla sormella (yleensä peukalo) kiristetään vähän rinnan ihoa niin, että nänni kääntyy ylöspäin. Kun vauva haukkaa rinnasta, hänen alahuulensa olisi hyvä osua 2-3 cm nänni alapuolelle nännipihan reunalle ensin, ja siitä sitten rinnan voi pyöräyttää peukalon avulla vauvan suuhun. Tällainen epäkesko imuote usein helpommin laukaisee imemisrefleksin, kun nänni ei olekaan keskellä vauvan suuta vaan kitalaen suunnassa.

glover.jpg

Lisää tästä Deep latch -tekniikasta voi lukea australialaisen IBCLC Rebecca Gloverin kotisivuilta

Jos nänni ei tästä huolimatta ole riittävän voimakas ärsyke imemisrefleksiä laukaisemaan, voi kokeilla myös rintakumia. Se muistuttaa tuttipullon silikonituttia ja antaa samanlaisen ärsykkeen kuin tuttipullon tutti. 

Kannattaa muistaa, että vauva ei voi olla varma, että rinnasta tulee maitoa, jos hän on tottunut saamaan maitonsa muulla tavalla. Kaikenlainen rauhoittelu ennen imetystä ja imetyksen aikana on hyväksi. Liikkuminen, hyräily, hyssyttely, kannustavat sanat auttavat vauvaa oppimaan luottamaan rintaan uudelleen.