Moni äiti raskausaikana miettii, mitä jos oma rintamaito ei vauvalle riitäkään. Harva keksii edes ajatella, mitä tehdä, kun maitoa tulee selvästi liikaa tarpeeseen nähden. Kummassakaan tapauksessa imetystä ei tarvitse lopettaa. 

Kun maitoa tulee yli tarpeen ja vielä suihkuamalla, puhutaan suihkutisseistä. Rinnat täyttyvät pingottuviksi nopeasti, vauva pulauttelee syötyään ja itkee masuvaivoja, rinnalla ollessaan vauva joutuu hotkimaan maitoa lähes henkensä hädässä (siltä se varmasti tuntuukin, kuin paloletkusta joisi) ja ratkaisuna kaventaa imuotetta. Hän saattaa myös kiukutella rinnalle juurikin samasta syystä. Kakka voi olla vaahtomaista, kuin muotovaahtoa. Lisäksi vauvan paino nousee vauhdikkaasti. Mitä tässä tilanteessa voi sitten tehdä?

Rintojen toimintaperiaate on seuraava: kun maitoa rinnoista poistetaan, sitä muodostuu. Mitä enemmän maitoa poistetaan, sitä enemmän sitä (muutaman päivän viiveellä) muodostuu. Käytännössä siis pyritään pitää rinnat mahdollisimman "tyhjinä" imettämällä tiheästi ja molemmat rinnat useampaankin kertaan. Kun halutaan vähentää muodostuvan maidon määrää, toimitaan päin vastoin. Mitä pidemmän aikaa rinnat saavat täyttyä ja olla pinkeän täydet, sitä vähemmän rinnat maitoa tekevät - jälleen muutaman päivän viiveellä. Mutta koska vauvaa olisi kuitenkin tarkoitus imettää samalla kun maitomäärää vähennetään, on siihen omat keinonsa. 

Ohjeet suihkutissihoitoon eli maitomäärän tasaamiseen

*Tärkeää: Jokaisen rinnat reagoivat eri tavalla. Jokaisen ei ole välttämätöntä pyrkiä 12 tunnin vaihtoväleihin. Maitomäärän tasaamisessa tulee seurata erityisen tarkasti vauvan grammamääräistä kasvua sekä tarvittaessa höllätä alla kuvattua suihkutissihoitoa, kun maitomäärä tasaantuu kysyntää vastaavaksi. Tarkoitus ei ole vähentää maitomäärää liikaa.*

Imetä samasta rinnasta useamman kerran peräkkäin. Tämä voi tarkoittaa imetyksiä 3-12 tunnin aikana. Aloita kolmesta tunnista. Vaihtoväliä voi hiljalleen pidentää jopa 12 tuntiin saakka, tosin suurimmalla osalla maitomäärän tasaamiseen riittää jo 4-6 tunnin vaihtovälit. Pointtina on jättää toinen rinta täydeksi normaalia pidemmäksi ajaksi. Tyhjemmästä rinnasta tulee myös rasvaisempaa maitoa, kun rasvahiukkaset lähtevät vähän jälkijunassa liikkeelle, ja antavat vetisemmän maidon mennä edeltä. Tarkkaile kuitenkin leporintaa, ettei se täyty kipeän pinkeäksi. Jos näin käy, tyhjennä rinnasta "päällimmäiset" maidot käsinlypsäen. Älä kuitenkaan lypsä rintaa tyhjäksi asti, sillä silloin maidon muodostuminen vain kiihtyy.

Kun maitomäärä on vähäisempi, eli vain tarpeen mukainen, maito todennäköisesti suihkuaa vähemmän, ja vauvan on sitä helpompi syödä. Myös vauvan masuvaivat ja kiukkuisuus helpottavat, kun hän saa olla rinnalla rauhassa eikä pelkää enää tukehtuvansa maitoon. 

Ja jos tuntuu siltä, että maitomäärä pääsi vähenemään hieman liikaa, niin sitten vain lyhennetään vaihtoväliä ja imetetään vaikka pari kertaa rintaa vaihtaen muutamalla imetyskerralla. Rinnat osaavat mukauttaa toimintaansa kysynnän mukaan. Hienoa, eikö olekin!

Suihkutissihoito on turvallista aloittaa alkuviikkojen jälkeen, kun on ensin varmistuttu, että vauva on saavuttanut syntymäpainonsa ennen 2 viikon ikää ja kasvaa normaalia vauhdikkaammin, eli 200 g/vko tai enemmän. Ihan pienen vauvan kanssa suihkutissihoitoa voi aloitella maltillisesti (imettämällä 1-2 peräkkäistä syöttöä samasta rinnasta) heti, kun syntymäpaino on saavutettu, jos kasvu on vauhdikasta. Jos kasvu on hidasta, suihkutissihoito ei ole oikea keino helpottaa vauvan oloa rinnalla, sillä silloin kyse ei ole runsaasta maitomäärästä.

Entä, jos suihkutissihoito ei auta. Maitoa edelleen tulee ihan liikaa, ja sekä äiti että vauva ovat ihan tuskaisia tilanteeseen.
Siinä tapauksessa voi kokeilla ns. täystyhjennystä. Tätä ennen on varmistettava (neuvolassa), että vauva kasvaa vauhdikkaasti. Vauhdikkuudella tarkoitetaan normaalia suurempaa kasvua (eli enemmän kuin 170 g/vko). Jos kasvu on kunnossa, täystyhjennyskin voidaan tehdä.

Täystyhjennyksessä pumpataan kummatkin rinnat niin tyhjiksi, kuin vain mahdollista. Tämä maito kannattaa ottaa talteen ja pakastaa :) Kun tyhjennys on tehty, aloitetaan suihkutissihoito normaalisti. Ensin rinnanvaihtoväli on 3-4 tuntia, ja jos se ei riitä, vaihtoväliä voidaan jälleen pidentää. Jos yksi täystyhjennyskerta ei tunnu auttavan, voi sen toteuttaa uudelleen 48 tunnin kuluttua ensimmäisestä kerrasta. Täystyhjennyksen ideana on nollata tilanne. Vauva saa imeä erittäin rasvaista maitoa tyhjästä rinnasta ihan rauhassa ja nautiskellen. Siitä hyvä imetyskokemus sekä vauvalle että äidille. Mieletön imetysluottamuksen kohotus! 

* *

Mitä, jos ei vieläkään tule helpotusta suihkuamiseen tai vauvan oloon rinnalla? Voi olla, että suihkuaminen on rinnan ominaisuus. Maito suihkuaa, vaikka maitoa tulee juuri sopiva määrä vauvalle. Heruminen voi olla niin voimakasta, että se lennättää maidon vauhdilla rinnasta ulos. Heruminen on lihastyötä, sillä pienet lihassolut maitotiehyiden ympärillä supistuvat ja työntävät maidon ulos tiehyistä. Toisilla naisilla ne lihassolut toimivat vain hieman liian aktiivisesti. Usein aika auttaa. Lisäksi äiti voi herumisen alkaessa painaa vapaan rinnan nänniä kohti rintakehää kämmenellä, kyynärvarrella tai ihan vapaan käden peukalolla. Tämä hillitsee herumista myös imetysrinnassa. Toinen painamiskikka on painaa imetysrintaa leveällä kämmenotteella rinnan yläosasta. Tämä painallus toimii liikennevalojen tavoin, ja pysäyttää maidon virtauksen yläpuolen tiehyistä. Vauva siis tyhjentää ensin rinnan alapuolen, ja kun painallusote höllätään, alkaa maito virrata yläpuolen tiehyistä.

Kannattaa myös kokeilla imetysasentoja, joissa vauva on rinnan "yläpuolella", ei alapuolella, niin kuin normaalisti. Kokeilemisen arvoisia asentoja ovat ns. biological nurturing eli löhö- tai takakenoasennot. (Kuva) Asento onnistuu ihan pienenkin vauvan kanssa.

Vauvalla voi olla hankaluuksia imeä rauhallisesti myös, jos suun jänteet ovat kireät. Oireet ovat tällöin usein samat kuin runsasmaitoisuudessa sillä erotuksella, että vauvan kasvu on niukkaa. Tässä tilanteessa maitomäärään ei ole järkevää puuttua ylläkuvatulla suihkutissihoidolla.

Maitomäärää voi vähentää myös yrteillä. Persilja, piparminttu ja salvia ovat tunnetusti maitoa vähentäviä yrttejä. Muutama äiti on maitomäärää vähentänyt juomalla päivän mittaan noin litran piparminttuteetä. Ja jos maitomäärä väheneekin vähän liikaa, tilanteen saa korjattua tehostamalla imetystä.

Myös estrogeenihormoni vaikuttaa maitomäärää vähentävästi. Kovin runsasmaitoinen äiti voi lääkärin suostumuksella syödä yhdistelmäehkäisypillereitä 2-4 viikon ajan ja katsoa, onko maitomäärän tasaaminen riittävää. Tässä tapauksessa vauvan grammamääräisen kasvun tihennetty seuraaminen on erittäin tärkeää!

Tietysti aika ihanaa olisi, jos liika maitomäärä pumpattaisiin ja toimitettaisiin äidinmaitokeittiöihin pienille keskosille ja vastasyntyneille annettavaksi <3

P.S. Jos vauva on tottunut suihkuamiseen, vaikka se häntä ärsyttääkin, niin suihkuamisen laannuttua hän voi olla ärtynyt muusta syystä: nyt joutuu tekemään töitä maitoa saadakseen. Silloin kannattaa ottaa kaikki huijauskeinot käyttöön, että vauva jaksaa olla rinnalla ja herutella ja imeä tehokkaasti.